Danas je održana press konferencija Opštinske uprave Teslić na kojoj su se obratili Milovan Stanković, zamjenik načelnika Opštine Teslić i  Dragan Mišić, šef Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije iz razloga da javnost opštine Teslić i širu javnost upoznaju o namjerama lokalne zajednice i Opštinske uprave koje čine u smislu stvaranja uslova za privredni oporavak opštine Teslić.

Zamjenik načelnika Opštine Teslić, Milovan Stanković ističe da opština Teslić spada u red lokalnih zajednica koja je među prvima izradila normativni okvir za podsticaje u privredi.

„Mjere za podsticaje u privredi su usmjerene u tri vida podrške. Prva mjera se odnosi na direktno izdvajanje sredstava iz budžeta Opštine Teslić za sufinansiranje otvaranja novih radnih mjesta. Druga mjera se odnosi na davanje podrške privrednicima u smislu davanja građevinskog zemljišta u uspostavljenim poslovnim zonama pod povoljnim uslovima i ispod tržišne vrijednosti, kao i davanje olakšica investitorima u plaćanju dažbina i rente za izgradnju. Treći set mjera koje su predviđene kroz ovu našu normativu su mjere vezane za podršku poljoprivrednicima opštine Teslić. Ove mjere se primjenjuju već duži niz godina na prostoru naše opštine i želim da istaknem da smo od mnogih domaćih i međunarodnih institucija koji se bave analizom i statistikom dobili uvjerenja i pohvale da je Opština Teslić stvorila povoljno poslovno okruženje. Da je ova tvrdnja tačna govori i činjenica da smo mi u ovih prethodnih nekoliko godina, tačnije u periodu od 2012. do 2017. godine imali povećanje broja zaposlenih za 1500 radnika sa tendencijom da taj broj bude stalno veći. Ono što želim da istaknem je naš utisak da bi ti efekti mogli biti i veći da na nivou Republike Srpske i Bosne i Hercegovine imamo povoljniju političku situaciju i sigurno je da bi ti rezultati bili bolji.“ – rekao je Stanković.

Što se tiče konkretnih mjera koje je Opštinska uprava Teslić provela u prethodnom periodu najviše se treba osvrnuti na mjere podrške za direktno zapošljavanje u proizvodnim djelatnostima prije svega, koje Opštinska uprava provodi od 2014. godine, konkretno kroz program podrške i davanje sredstava za zapošljavanje novih radnika u proizvodnim djelatnostima.

Dragan Mišić, šef Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije kaže da je Opštinska uprava podržala kreiranje više od 200 radnih mjesta i da se sada nalazi na kraju jednog ugovorenog perioda sa 9 proizvodnih kapaciteta iz opštine Teslić koji su do sada ispoštovali ugovorene obaveze i povećali broj radnika. Uporedo sa tim prošle godine je odluka koja omogućava podsticaje u privredi unaprijeđena i omogućeno je da od ove godine i neproizvodne djelatnosti, kao i start up firme mogu da se kandiduju za dodjelu podsticajnih sredstva i već tokom ove godine biće raspisan novi javni poziv za šta je iz budžeta Opštine Teslić obezbjeđeno 200 000 KM.

„Osim direktne podrške iz budžeta Opštine Teslić, ja moram da istaknem da smo kroz niz projekata, prije svega međunarodnih uspijeli da obezbjedimo finansijska sredstva za zaposlenje novih radnika. Jedan ću posebno da istaknem, a to je projekat sa Međunarodnom organizacijom rada koji upravo provodimo i upravo sad je raspisan javni poziv za naše firme iz oblasti drvoprerade i metaloprerade, kao i za poljoprivredne proizvođače koji žele da formiraju komercijalno gazdinstvo. Kroz ovaj projekat biće obezbjeđeno zaposlenje novih 50 radnika, a uporedo sa tim provodili smo programe prekvalifikacije radnika prema potrebama naših preduzeća koje su oni sami istakli i na kraju procesa biće prekvalifikovano oko 80 novih lica sa evidencije Zavoda za zapošljavanje.

Osim toga sada smo trenutno u procesu završetka projekta koji je protekle godine uspio obezbjediti 18 radnih mjesta za marginalizovane grupe žena, a u najavi je i jedan od projekata sa jednom od međunardonih organizacija koji će obezbjediti sticanje prvog radnog iskustva za minimalno 10 visokokvalifikovanih lica sa evidencije Zavoda za zapošljavanje.

Drugi set podrške je unapređenje poslovne infrastrukture i tu bi trebalo u prvi plan staviti naše zajedničke napore sa RAST projektom koji provodi CRS, a to je izgradnja infrastrukture u poslovnoj zoni „Lanara“. Krajem prošle godine mi smo završili uređenje prvog dijela poslovne zone gdje je uređeno ukupno 14 parcela od kojih je 6 već prodato lokalnim investitorima koji svoju proizvodnju ili šire ili presljavaju u zonu, a u razgovoru smo sa još nekim potencijalnim investitorima koji su takođe naši sugrađani koji žive ili u Tesliću ili rade negdje u inostranstvu.“ – rekao je Mišić.

Predstavnici Opštinske uprave Teslić danas su takođe osudili i okarakterisali krajnje neprimjerenom izjavu generalnog direktora Zdravstveno-turističkog centra „Banja Vrućica“ Aleksandra Radoševića da potencijalni investitori ne bi trebalo da ulažu u opštinu Teslić, već da traže neku zdraviju sredinu.

Povodom ove izjave zamjenik načelnika opštine Teslić Milovan Stanković kaže da izjava ima političku pozadinu, jer bez obzira što ZTC „Banja Vrućica“ predstavlja vrlo važan privredni kapacitet, njeno rukovodstvo mora biti svjesno da se procedura koju je zakon propisao u postupku izdavanja građevinske dozvole mora poštovati, nebitno koje je vrijednosti ta investicija. Da bi se izdala građevinska dozvola zahtjev mora biti kompletan i to je nešto na šta opština ne može uticati, kaže Stanković naglašavajući da u slučaju Banje Vrućice još uvijek nisu stvorene pravne pretpostvake za izdavanje građevinske dozvole za građenje željenog objekta.

Izjavu Radoševića osudili su i u Privrednom savjetu opštine Teslić. Predsjednik savjeta, inače dugogodišnji privrednik, Brane Petrović naglašava da u Republici Srpskoj postoje problemi u zakonskoj regulativi zbog kojih sve opštine imaju određene teškoće, ali da se problem ZTC „Banja Vrućica“ ne može pripisati Opštinskoj upravi.

Matična služba

MATIČNA
SLUŽBA

BFC

Teslićke novosti