U ponedeljak 30.11.2020. godine se završava prva etapa projekta zvanične Inostrane razvojne saradnje Republike Češke sa Bosnom i Hercegovinom „Rekonstrukcija fabrike vode u opštini Teslić“.

 

Glavni cilj projekta je da se obezbijedi snabdijevanje stanovnika opštine Teslić kvalitetnom vodom za piće putem modernizacije fabrike vode u Studencima. Projekat finansira Vlada Republike Češke putem Češke razvojne agencije (www.czechiad.cz) bespovratnim sredstvima u iznosu od 5,2 miliona KM. Projekat je podijeljen u sedam etapa i realizovat će se u periodu 2020 – 2023. godina. Implementator projekta je kompanija „Arko Technology“ iz Brna u Češkoj. U sklopu projekta će biti izvršeno projektiranje i isporuka modernih tehnoloških cjelina fabrike vode zajedno sa odgovarajućom obukom.

 

Bosna i Hercegovina je prioritetna zemlja u sklopu zvanične Inostrane razvojne saradnje Republike Češke. Vlada Republike Češke putem Češke razvojne agencije podržava projekte u Bosni i Hercegovini u sektorima čiste vode, obnovljive energije i javne uprave. Republika Češka svake godine donira više od 5,5 miliona KM u Bosnu i Hercegovinu kroz različite razvojne projekte.

Matična služba

MATIČNA
SLUŽBA

BFC

Teslićke novosti