Načelnik opštine Teslić Milan Miličević u najskorije vrijeme potpisaće Sporazum kojim se finalizira dogovor o donaciji Češke Republike u vrijednosti od 5 miliona KM za rekonstrukciju starog i izgradnju novog postrojenja za pripremu pitke vode (filter stanice) na vodozahvatu u Studencima i ugradnju najmodernije opreme za preradu i filtriranje vode.

S obzirom da je ovo postrojenje izgrađeno prije 52 godine, to jest 1968. godine, rekonstrukcijom filter stanice i ugradnjom najmodernijih uređaja i cijevi od nehrđajućeg čelika, te izgradnjom laboratorije, udvostručiće se kapacitet proizvodnje vode, obezbjeđuje praćenje njenog kvaliteta u realnom vremenu, te riješava vodosnabdijevanje šireg područja opštine Teslić u narednih 100 godina.

Na ovom projektu se ozbiljno radilo preko dvije godine uz pripreme i izradu obimne dokumentacije, a zaslugama načelnika opštine Milana Miličevića, zamjenika načelnika Milovana Stankovića, te Odsjeka za razvoj u Opštinskoj upravi Teslić na čelu sa Draganom Mišićem, ovaj projekat izabran je kao najbolji i najkvalitetniji među desetinama drugih projekata opština i gradova širom Republike Srpske i BiH, koje su aplicirale na javni poziv Češke Vlade i Češke razvojne agencije.

Realizaciju ovog projekta pratila je neshvatljiva opstrukcija skupštinske većine, koja je prihvatanje Memoranduma sa Česima u dva navrata osporavala da se nađe na dnevnom redu skupštine, pravdajući to nerazumno odbijanje donacije od 5 miliona KM tobožnjim strahom za mogućnost da opština Teslić obezbijedi svoje učešće u finansiranju projekta.

Iskoristivši svoje statutarno pravo, načelnik Miličević je dan uoči zasjedanja skupštine opštine 2. juna ponovio zahtjev da se u dnevni red sjednice uvrsti prihvatanje Memoranduma sa Česima. Na zasjedanju SO Teslić prilikom rasprave o tome da li da se ovo pitanje uvrsti u dnevni red, odbornici koji ne čine skupštinsku većinu su dokazivali nelegitimnoj skupštinskoj većini o kakvom značajnom projektu se radi.

Iako su odbornici većine u izlaganjima izražavali negodovanje i sumnje vezano za ovaj projekat, te pravdali dosadašnju opstrukciju projekta brigom za budžet, pritisnuti javnim mnijenjem i strahom od reakcije stanovnika opštine Teslić pred lokalne izbore kao u slučaju opstrukcije završetka vodovoda u Čečavi, odlučili su da ipak podrže prijedlog načelnika Miličevića i argumente koje su iznosili odbornici koji ne čine tu skupštinsku većinu.

Uspješnom realizacijom ovog projekta, kao i završetkom FIŠE projekta uz planiranu realizaciju zamjene glavnog azbestno-cementnog voda obezbijediće se dugoročno efikasno i stabilno vodosnabdjevanje opštine Teslić.

Matična služba

MATIČNA
SLUŽBA

BFC

Teslićke novosti