Pozivajući se na izjavu premijera Viškovića u NS RS da njegova Vlada jednako tretira sve lokalne zajednice, načelnik opštine Teslić Milan Miličević uputio prije par dana Vladi Republike Srpske poziv da ispoštuje preuzete obaveze prema opštini Teslić navodeći brojne projekte koji iz nekog razloga čekaju na realizaciju u raznim ministarstvima.

https://www.opstinateslic.com/milicevic-trazi-od-vlade-rs-d…/

Reakcija je stigla vrlo brzo istog dana, ali bez ijednog odgovora na konkretne projekte od životnog značaja za stanovnike opštine Teslić, već umjesto konstruktivne priče o navedenim pitanjima Vlada je Teslićanima u svom saopštenju ponudila izmišljene paušalne milionske cifre o navodnim ulaganjima u Teslić od 2006. godine.

Saopštenje Vlade od 16.11.2019. godine da je od 2006. godine „U Teslić uloženo više od 50 miliona KM“ kontradiktorno je saopštenju te iste Vlade od prije samo pola godine povodom zvanične posjete predsjednice Republike Srpske u kojem je u naslovu navedeno da je „U Teslić uloženo više od 70 miliona KM“.

Dakle, ako je vjerovati egzaktnim ciframa Vlade Republike Srpske, trinaestogodišnja ulaganja Vlade RS u Teslić za samo pola godine manja su za cijelih 20 miliona KM, to jest imaju negativan saldo u 2019. godini u tom iznosu. Ovo jasno pokazuje da se radi o izmišljenim ciframa i milionima, paušalno datim kako bi se opravdao nerad i nečinjenje Vlade i blokiranje projekata kandidovanim od strane Opštinske uprave Teslić, za koje je odgovorna lokalna interesna grupa iz SNSD-a koja to isto radi putem skupštinske većine u lokalnom parlamentu.

Sramota je da se Teslićanima na ovaj način plasiraju priče o milionskim investicijama, a još veća je sramota da se u te milione računaju i krediti koje otplaćuju građani opštine Teslić sa kojima Vlada RS nema nikakve veze niti učešća, poput kredita od 17 miliona KM odobren od strane Evropske banke za razvoj za projekte vodovoda i kanalizacije. Isto se odnosi i na kredite putem IRB-a preduzećima koji ih moraju vratiti.

Ako su subvencije socijalnim i boračkim kategorijama, olakšice na doprinose za radnike preduzećima iz tekstilno-kožarske industrije i socijalno zbrinjavanje radnika među najvećim „investicijama“ kojima se hvali Vlada RS za opštinu Teslić, to je onda još veća bruka te iste Vlade. Ono što čudi da kao „investicije“ nisu računali po istom kriterijumu i plate budžetskih korisnika ili isporučenu električnu energiju i druge usluge.

Nije pohvalno za Vladu RS ni to što se ovih dana u Banjaluci za proširenje samo jedne ulice izdvaja dva miliona KM, a kamoli za više od 10 kružnih tokova, dok u svom saopštenju za prošlu 2018. godinu navode ukupna ulaganja u Teslić od 1,4 miliona KM, u koje računaju milion KM koji su zaključkom Vlade predviđeni za putnu infrastrukturu širom opštine, a koji do dana današnjeg nije realizovan i za čiju sudbinu im je i postavljeno pitanje, koje je ostalo bez odgovora.

Za 2019. godinu nisu naveli nikakva ulaganja jer ih nema, kao ni odgovora zašto, poput regionalnog puta Šnjegotina-Klupe i Vitkovci Stanari, koji su predviđeni na papiru, ali nisu realizovani.

Iz Teslića se u budžet Republike Srpske po raznim osnovama se svake godine sliva preko 60 miliona KM, a samo po osnovu PDV-a preko 33 miliona. U Teslić Vlada očigledno svake godine od tog novca vrati šarenu laž poput ove u njihovih zadnjih par saopštenja.

Od Vlade niko nije ni tražio da se pravda da li je ili koliko i šta urađeno u Tesliću od prije 13 godina i više, već odgovori o konkretnim brojnim projektima kandidovanim od strane Opštinske uprave Teslić za tekuću 2019. godinu za koje vlada veliko interesovanje i postoji životna potreba Teslićana, a koje je Vlada u svojim dokumentima uzela u obavezu da realizuje, do čega u ovoj godini nije došlo iz nepoznatih razloga, a na urgencije ministarstvima o tim projektima niko ne odgovara.

Ukoliko premijer Višković nema želju za konstruktivnim dijalogom o deblokadi kandidovanih projekata Opštinske uprave Teslić prema Vladi RS onda to treba da javno kaže i da objasni zašto ne, umjesto što njegova Vlada saopštava bajke o fiktivnim milionskim investicijama. Takođe u tom slučaju ne treba više da govori da njegova Vlada tretira sve lokalne zajednice jednako, s obzirom da je jasno da u najmanje jednom slučaju to nije istina.

Opštinska uprava Teslić

Matična služba

MATIČNA
SLUŽBA

BFC

Teslićke novosti