Obuka za edukatore na lokalnom nivo, dio je projekta “Mikrofinansije u Bosni i Hercegovini” koji provodi Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svjetske banke a podržava Vlada Švicarske u saradnji sa EFSE Development Facility.

Dvodnevni “Trening za trenere” namijenjen savjetnicama/savjetnicima resurnih centara u bosanskohercegovačkim opštinama, za cilj ima unapređenje stručnih i tehničkih vještina savjetnika koji provode finansijsko savjetovanje i edukaciju kao dio projekta Mikrofinansije u Bosni i Hercegovini.

Uspostavljanje resursnih centara unutar lokalnih zajednica, rezultat je dugogodišnjih zajedničkih napora Projekta i partnera u implementaciji, te će ove opštine nastaviti pružati, promovisati i širiti usluge finansijskog savjetovanja i edukacije. Opštine Stari grad Sarajevo, Teslić i Gradačac među prvima su prepoznale svoju ulogu i značaj da postanu tačke kontakta i savjeta za prezaduženo stanovništvo ili one koji se tek planiraju zadužiti.

U narednom periodu ove lokalne zajednice će raditi i na polju finansijskog obrazovanja stanovništva. Cilj nam je osposobiti stanovništvo da bude spremno za aktivno uključivanje u finansijske tokove” naglasila je jedna od učesnica treninga.

Kroz program stručnih obuka kako prenijeti znanja i vještine, savjetnici iz partnerskih opština unaprijediće postojeće i izgraditi nove sposobnosti, kako bi u narednom periodu postali treneri budućih savjetnika u okolnim opštinama ili gradovima. Sledeće aktivnosti uključuju i edukativnu saradnju sa entitetskim ombudsmanima za bankarski sistem, koji će savjetnicima prenijeti svoja znanja i iskustva, posebno u oblasti zaštite prava korisnika finansijskih usluga.

Matična služba

MATIČNA
SLUŽBA

BFC

Teslićke novosti