Druga obuka dio je implementacije projekta “Mikrofinansije u Bosni i Hercegovini” kojeg provodi Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svjetske banke uz podršku Vlade Švicarske i u saradnji sa EFSE Development Facility.

 

U sklopu implementacije treće faze projekta “Mikrofinansije u Bosni i Hercegovini”, održan je dvodnevni “Trening za trenere” koji je u Sarajevu okupio savjetnike iz tri oformljena resursna centra unutar bosanskohercegovačkih opština. Trening ima za cilj usavršavanje tehničkih i stručnih vještina savjetnika iz oblasti finansijske edukacije i finansijskog opismenjavanja građana, kao i iz oblasti pružanja besplatnog pravnog i finansijskog savjetovanja za prezadužene građane BiH.

Učesnici na treningu su predstavnici opština Stari grad Sarajevo, Teslić i Gradačac. Navedene lokalne zajednice prepoznale su svoj značaj u prihvatanju uloge resurnog centra za aktivnosti besplatnog pružanja savjeta za prezaduženo stanovništvo ili one koji se tek planiraju zadužiti, kao i važnost u širenju finansijske pismenosti i promovisanju finansijski odgovornog ponašanja. Uspostavljanje resursnih centara unutar ovih opština, rezultat je višegodišnje uspješne saradnje Projekta i partnera u njegovoj implementaciji.

Pored predstavnika resurnih centara, treningu su prisustvovali i predstavnici Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBH) koji su učesnicima treninga predstavili ulogu i nadležnosti CBBH, sa naglaskom na platne sisteme i centralni registar kredita. Svoja dosadašnja iskustva u radu sa građanima u BiH, na treningu su iznijeli i ombudsmani za bankarski sistem Republike Srpske i Federacije BiH.

Matična služba

MATIČNA
SLUŽBA

BFC

Teslićke novosti