Odbornici SO Teslić danas su održali 10. redovnu sjednicu na kojoj su pored ostalih tačaka dnevnog reda razmatrali i izvještaj o izvršenju budžeta za prvih šest mjeseci tekuće godine.

Planirani ovogodišnji budžet opštine Teslić projektovan u visini od 16.250.000 KM za prvih šest mjeseci ostvaren je sa 60 %, odnosno 973.202 maraka više u odnosu na plan. Izvještaj je svakako dobio odborničku podršku i ovo je prvi put u zadnjih nekoliko godina da je u jednom izvještajnom periodu ostvaren suficit. Iako je iskazan suficit od 973.202 KM na ovo se može dodati i iznos od 200.000 KM, a po osnovu uplate PDV-a koji će biti uskoro uplaćen u budžet opštine. Prema tome, računajući i priliv od PDV-a, suficit iznosi 1.173.202 km.

„Ono što je značajno naglasiti kad je u pitanju budžetska potrošnja u prvom polugodištu 2017. godine je to da smo uspjeli u velikoj mjeri obezbjediti likvidnost budžeta bez kreditnih sredstava što je podrazumijevalo da su uglavnom sve obaveze, bilo prema budžetskim korisnicima ili ugovorne obaveze po osnovu roba i usluga, uglavnom su izmirivane u ugovorenim rokovima.“ – rekao je Milovan Stanković, zamjenik načelnika opštine Teslić.

Na ovoj 10. redovnoj sjednici teslićki odbornici su donijeli i novu odluku o stimulativnim mjerama za zapošljavanje u privredi. Ranija odluka koja je prethodne dvije godine bila u primjeni pretrpjela je određene izmjene tako da novi tekst sada predviđa i podsticanje samozapošljavanja, a takođe je predviđeno da se osim proizvodnih zanimanja mogu stimulisati i uslužne djelatnosti.

„Ono što se dešavalo u prethodnom vremenskom periodu je da su privredni subjekti koji su se prijavili na konkurs, zapošljavali su najveći broj radnika i uglavnom su konzumirali sva raspoloživa sredstva, tako da ovi mali su uvijek bili u prilici da ne mogu koristiti ta sredstva i mislim da smo ovom odlukom tu situaciju popravili.“ – naglasio je Stanković.

Na dnevnom redu ove sjednice našla se i informacija o aktuelnoj problematici lokalnog Doma zdravlja koja se ogleda u nedobijanju saglasnosti nadležnog ministarstva za zapošljavanje, kako medicinskog tako i nemedicinskog kadra. Ovaj problem doveo je u pitanje normalno funkcionisanje ustanove, jer je evidentan odliv posebno medicinskih radnika, pa je stoga Skupština donijela zaključak usmjeren prema rukovodstvu Doma zdravlja od kojeg traži da bez obzira na sve obezbjedi funkcionisanje ustanove u skladu sa njenom namjenom.

„Taj nedostatak saglasnosti sigurno da koči neke pravne norme samog rukovodstva Doma zdravlja, ali u svakom slučaju mi ne smijemo dozvoliti da Dom zdravlja ne funkcioniše na dobrobit građana opštine Teslić i mislim da tu ne bi trebalo da bude u nekom narednom periodu zbog toga što u svakom slučaju svi smo mi potencijalni korisnici Doma zdravlja.“ – ističe Miroljub Letić, predsjednik SO Teslić.

Sjednica je završena kadrovskim pitanjima, u okviru čega je za direktora JU Dječije obdanište “Palčić” imenovana, Sandra Prpoš, direktora Centra za socijalni rad, Ratko Markočević i Turističke organizacije opštine Teslić, Siniša Božić.

Matična služba

MATIČNA
SLUŽBA

BFC

Teslićke novosti