Opštinu Teslić danas je posjetio gospodin Peter Duffy, direktor Misije Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u BiH. Ovom posjetom istaknuta je spremnost USAID-a za podršku u finansiranju određenih projekata koje ova lokalna zajednica ima u planu u budućnosti.

Tokom posjete, gospodin Peter Duffy razgovarao je sa načelnikom opštine Teslić, Milanom Miličevićem i njegovim saradnicima, o projektima koji su se realizovali u prethodnom periodu, ali i o planovima za budućnost.

Načelnik Miličević je izrazio zahvalnost Misiji USAID-a u BiH za sve što su učinili u opštini Teslić kroz različite projekte, posebno za ove novije koji se tiču stavljanja u funkciju poslovne zone „Lanara“.

„Zahvaljujući ovim investicijama u infrastrukturu poslovne zone „Lanara“ već je 6 od ukupno 14 parcela stavljeno u poziciju da investitori iz oblasti drvne i metalo-prerađivačke industrije stave ih u funkciju i zaposle nove radnike. Nadam se da ćemo u budućnosti u funkciju staviti i preostali dio poslovne zone „Lanara“.“ – rekao je Miličević.

Budući da Misija USAID-a u BiH podržava aktivnosti za kreiranje boljeg poslovnog okruženja i ekonomskih mogućnosti, gospodin Peter Duffy je pozdravio dosadašnji rad i preduzimljivost opštinskog rukovodstva.

„Danas smo se sastali kako bi razgovarali o našoj saradnji koja se uglavnom tiče otvaranja novih radnih mjesta i svega onoga što se odnosi na radnu snagu. Nedavno smo imali saradnju u različitim oblastima, kao što je poslovna zona „Lanara“ , kao što su mali preduzetnici i poljoprivreda. A sada ćemo pokušati sa drugim prioritetima kao što je unapređenje radne snage, proširenje mogućnosti poslovne zone i još neki drugi projekti.“ – istakao je Duffy.

Kroz USAID-ov projekat RAST, koji implementira Catholic Relief Services (CRS), osiguran je završetak infrastrukture u Poslovnoj zoni Lanara u Tesliću u periodu od oktobra do decembra prošle godine.
Projekat se sastojao od izvođenja završnih radova i asfaltiranja 521 m saobraćajnica u poslovnoj zoni u kojoj je Opština Teslić prethodno izgradila vodovodnu i kanalizacionu infrastrukturu, kao i dalekovod.

Izvedenim projektom je planirano poboljšanje uslova za ekonomski razvoj u smislu kompletiranja infrastrukture i poslovnog okruženja za postojeće i buduće privrednike, te zapošljavanje novih radnika; stvaranje boljih uslova za poslovanje i promociju privrednih djelatnosti u Poslovnoj zoni, te eventualno proširenje poslovanja i privlačenje novih investitora u Poslovnu zonu, te očekivani povećani prihodi Opštine Teslić u eventualnoj prodaji ili zakupu nekretnina.

„RAST“ projekat podržava jedinice lokalne samouprave da unapređenjem svoga djelovanja i jačanjem odgovornosti poboljšaju ekonomski razvoj i kvalitet života građana.

Ukupna vrijednost projekta je preko 70,000 dolara, od čega je Opština Teslić osigurala oko 10,000 dolara, te na taj način prethodna vlastita infrastrukturna ulaganja od preko 260,000 dolara stavila u funkciju privrednog razvoja.

Matična služba

MATIČNA
SLUŽBA

BFC

Teslićke novosti