Neistine koje su iznesene na zvaničnoj internet stranici lokalnog SNSD-a u Tesliću vezano za dodjelu podsticaja u poljoprivredi za 2016. godinu predstavljaju namjeran i smišljen pokušaj obmane građana naše opštine u cilju izazivanja pometnje posebno među poljoprivrednim proizvođačima i u cilju postizanja jeftinih političkih poena, a bez ikakvih dokaza manipulišući javno dostupnim podacima.

S obzirom da su pojedini odbornici SNSD-a u Skupštini opštine Teslić već ranije iznosili slične optužbe i neistine, a za koje im je istom prilikom zvanično nedvosmisleno ukazano da ne odgovaraju istini, sama činjenica da iako upoznati o neistinitosti svojih tvrdnji to isto rade ponovo javnim saopštenjem, govori da svjesno i namjerno obmanjuju građane.

Radi istinitog informisanja javnosti dužni smo se osvrnuti na iznesene tvrdnje SNSD-a za koje ćemo pokazati da ni jedna jedina ne odgovara istini, počevši od glavne neistine da je načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu dodijelio podsticaj sam sebi i to po dva osnova, za šta SNSD kao „dokaz“ navodi da se na spisku dodijeljenih podsticaja nalazi „ime i prezime identično načelniku ovog odjeljenja“.

Tačno je da je ime identično imenu načelnika odjeljenja ali se ne radi o istoj osobi.

Istine radi, takođe naglašavamo da načelnik ovog odjeljenja niti njegovi članovi domaćinstva, nisu podnosili zahtjev za podsticaj u poljoprivredi iako imaju uzorno porodično poljoprivredno gazdinstvo koje ispunjava sve uslove za podsticaj.

Činjenica da se upravo neki od onih koji nemaju nikakve veze sa najjačom političkom partijom u Tesliću prozivaju u tekstu na stranici SNSD-a kao korisnici podsticaja ujedno je i najbolji dokaz neistinitosti tvrdnji SNSD-a da se podsticaji dodjeljuju samo politički podobnima.

Nije tačna ni tvrdnja SNSD-a da se pravo na podsticaje za pravna i fizička lica može ostvariti samo po jednom osnovu, jer Programom o podsticajima u poljoprivrednoj proizvodnji na području opštine Teslić (Sl. gl: 3/16), propisano je da: „Podsticaji se mogu ostvariti samo po jednom osnovu uz dodatnu mogućnost ostvarivanja prava na podsticaj za zapošljavanje u poljoprivredi na vlastitom RPG i afirmaciji savremene poljoprivredne proizvodnje“.

Kada je u pitanju proizvodnja mlijeka Pravilnikom je takođe definisano da: „Po traženju podnosioca zahtjeva isplata podsticaja se može izvršiti i na polugodišnjem nivou“. Ovo jasno pokazuje zbog čega su na izvještaju količine ispod 10.000 litara, a SNSD pogrešnim tumačenjem tabele svjesno dovodi u zabludu građane.

Proizvođači maline su svoj godišnji urod predavali ovlaštenim hladnjačarima od kojih su dobili adekvatne dokaze na osnovu kojih je komisija obračunavala premiju za iste, te je jasno da su tvrdnje SNSD-a i u ovom slučaju u domenu nagađanja bez ikakvih dokaza!

Farma Doringo je najveći proizvođač u poljoprivredi na području opštine Teslić, proizvodi široku lepezu proizvoda i njegova proizvodnja je mnogo veća nego što se podstiče iz opštinskog i republičkog budžeta. Iz republičkog budžeta Farma Doringo ostvaruje podsticaje i do 7-8 puta veće nego iz budžeta opštine Teslić. Takođe, godišnji porez koji Farma Doringo uplati državi mjeri se stotinama hiljada KM.

Sa stanovišta Odjeljenja za privredu i poljoprivredu Opštinske uprave Teslić posebno smo ogorčeni činjenicom da je SNSD u svom sapštenju bez povoda i neopravdano iznio niz neistina, kao i ličnih uvreda na račun službenika ovog odjeljenja, koji su vrsni stručnjaci – inžinjeri poljoprivrede, što je i osnovni kriterijum za njihovo imenovanje u Komisiju za dodjelu podsticaja.

Među prozvanim inžinjerima je i sin heroja, poginulog borca VRS, koji sigurno nije zaslužio da mu se upućuju lične uvrede od strane SNSD-a.

I na kraju važno je napomenuti da je u periodu od 2012.-2017. po osnovu podsticaja za poljoprivredu isplaćeno iz budžeta opštine Teslić oko 1,5 miliona KM što u prethodnim periodima nije zabilježeno.

 

Načelnik odjeljenja za privredu i poljoprivredu
                    Borislav Tešić

Matična služba

MATIČNA
SLUŽBA

BFC

Teslićke novosti