Opština Teslić uvela je sistem video nadzora u cilju povećanja bezbjednosti građana, bezbjednosti saobraćaja, smanjenja broja prekršaja javnog reda i mira i broja krivičnih dijela.
Sistemom je obuhvaćeno osam lokacija, sa ukupno 14 kamera, od kojih dvije sa mogućnošću automatskog prepoznavanja tablica.
Načelnik opštine Milan Miličević istakao je da su ukupni troškovi u iznosu od oko 40.000 KM finansirani iz budžeta Opštine Teslić. Taj iznos uključuje i godišnju pretplatu u iznosu od 5.000 KM na veze koje idu preko provajdera koji obezbjeđuje konekciju video nadzora prema centralnoj tački u Policijskoj stanici.
„Video nadzor koji pokriva nekoliko ključnih tačaka u urbanoj zoni preventivno će djelovati i u cilju suzbijanja uništavanja javnih dobara i imovine – dječijih igrališta, klupa, kanti za smeće, autobuskih stajališta, javnih površina i naše zajedničke imovine o kojoj pojedinci često ne vode računa. Te tačke od sada su pokrivene kamerama tako da će svako ko bude uništavao ono što je vlasništvo svih građana, brzo biti identifikovan i procesuiran jer se radi o veoma naprednoj tehnologiji koja ima mogućnost prepoznavanja lica, očitavanja registarskih oznaka i noćnog snimanja.“ – rekao je Miličević.
Projekat je realizovan u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i CJB Doboj koji su nadležni za održavanje i praćenje javne bezbjednosti.
“Zadovoljstvo mi je da danas u Tesliću, zajedno sa predstavnicima opštine i zamjenikom načelnika pustimo u rad ovaj video nadzor. Opština je izdvojila finansijska sredstva i finansirala nabavku opreme dok smo mi pružili tehničku podršku u smislu postavljanja i uvezivanja sa informacionim sistemom Ministarstva unutrašnjih poslova. Za četiri mjeseca koliko je trajalo testiranje nadzornih kamera, zabilježili smo gotovo 1100 prekšaja koji se odnose na vožnju neregistrovanih vozila što je u prosjeku oko 250 prekršaja mjesečno što smatramo velikim brojem i velikom neodgovornošću naših sugrađana za razliku od onih ljudi koji redovno uplaćuju svoju registraciju i osiguranje. U narednom periodu ćemo svakodnevno pratiti podatke gdje ćemo sankcionisati počinioce prekršaja. Nadam se da će i u narednom periodu, a za šta imamo i uvjerenje od strane čelnika opštine Teslić, ovaj sistem biti dodatno proširen i unaprijeđen” – rekao je Slobodan Radinković, načelnik Policijske uprave Doboj
On je dodao da je uloga video nadzora bezbjednosna a ne represivna. “Ovaj sistam već funkcioniše u nekoliko gradova i do sada nikako nismo imali pritužbe za zloupotrebu snimaka niti od strane policijskih službenika niti od strane građana. Pravo i mogućnost izuzimanja segmenata video nadzora u krivičnim ili prekšajnim predmetima ima ograničen broj policijskih službenika i to striktno uz evidenciju i zaštitu ličnih podataka – istakao je Radinković.
Javne površine koje su pokrivene video nadzorom su ulaz u grad (Margita) – dvije kamere, kružni tok (Barić) – dvije kamere, kružni tok (centar grada) – četiri kamere, gradski park – jedna kamera, gradski trg – dvije kamere, novoizgrađeno dječije igralište kod OŠ „Petar Petrović Njegoš“ – jedna kamera, kod krila na Banji Vrućici – jedna kamera i jedna kamera na raskrsnici kod kuće Mamića.

Matična služba

MATIČNA
SLUŽBA

BFC

Teslićke novosti