Projekat “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH” je višegodišnji projekat i trenutno je u drugoj fazi koja će trajati četiri godine (2020-2024).

Opštinska uprava Teslić je uspješno aplicirala i opština Teslić je jedna od 41 jedinice lokalne samouprave iz BiH koje učestvuju u realizaciji ovog Projekta.

Mjesne zajednice koje učestvuju u II fazi Projekta su:

1. MZ Pribinić,
2. MZ Buletić,
3. MZ Gornji Buletić,
4. MZ Čečava i
5. MZ Ugodnović.

Kroz projekat “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH” na području opštine Teslić realizuju se projekti: Rekonstrukcija i proširenje ambulante u MZ Buletić; Centralno grijanje u Osnovnoj školi “Petar Kočić” u MZ Ugodnović; Rekonstrukcija Područne osnovne škole “Stevan Dušanić” u MZ Gornji Buletić; Uređenje centra u MZ Pribinić; Rekonstrukcija krova društvenog doma u MZ Čečava.

Projekat „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ se fokusira na podsticanje lokalnog razvoja na čelu s mjesnim zajednicama jer upravo mjesne zajednice imaju ključnu ulogu u posredovanju između svojih građana i lokalne uprave.

Cilj projekta je unapređenje kvaliteta života građana i građanki u BiH kroz osnažene, rodno odgovorne mjesne zajednice (MZ) koje potpomažu aktivan angažman građana i građanki u javnom životu, i predstavljaju primjer dobre prakse lokalnih samouprava u čijem fokusu su ljudi i demokratske promjene na lokalnom nivou.Navedeni projekat je zajednički projekat vlada Švajcarske i Švedske, a sprovodi ga Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH u partnerstvu sa Ministarstvom uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Vladom Brčko distrikta BiH, Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Federalnim ministarstvom pravde i oba entitetska Saveza opština i gradova.

Matična služba

MATIČNA
SLUŽBA

BFC

Teslićke novosti