Događaj će se održati 18.12.2023. u 10:30, Mala sala opštine Teslić, u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini u okviru projekta “Dekarbonizacija stambenog sektora” (Residential) koji finansira Švedska.

Opština Teslić je jedna od 36 jedinica lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini koje su potpisale Sporazuma gradonačelnika za klimu i energiju, kao i usvojila Akcioni plan održivog upravljanja energijom i prilagođavanja klimatskim promenama (Sustainable Energy and Climate Action Plan – SECAP). Ovaj strateški dokument postavlja temelje za mjere koje je potrebno poduzeti kako bi se ublažile klimatske promjene, s ciljem smanjenja emisija stakleničkih gasova za 40% do 2030. godine. Jedna od utvrđenih mjera je smanjenje potrošnje energije, upotrebom obnovljivih izvora i/ili energetskom efikasnošću.

S obzirom na to da je stambeni sektor jedan od najvećih potrošača energije, projekat Residential će do kraja ove godine izraditi detaljne studije energetske efikasnosti i finansijske mehanizme za svih 36 SECAP opština/gradova, koje će pružiti uvid u stanje stambenog sektora i identifikaciju potencijalnih poboljšanja u ovim lokalnim jedinicama.

Na prezentaciji će biti predstavljeni rezultati studija zajedno s finansijskim mehanizmima razvijenim za opštinu Teslić unutar ovog projekta. Cilj je zajedno stvoriti povoljne okvire za investicije u energetsku efikasnost stambenih objekata. Takođe će se istaknuti brojne prednosti energetske efikasnosti, kako za domaćinstva, tako i za zajednicu u cjelini, uključujući očuvanje okoline, poboljšanje zdravlja, smanjenje potrošnje energije, ostvarivanje ušteda i otvaranje zelenih radnih mjesta.

Pozivamo se građane/ke, kao i druge zainteresovane strane, uključujući predstavnike zajednica etažnih vlasnika i pružaoce usluga, da iskoriste ovu priliku i svojim prisustvom doprinesu oblikovanju budućih aktivnosti i prioriteta za izgradnju održivijeg stambenog sektora.

Matična služba

MATIČNA
SLUŽBA

BFC

Teslićke novosti