Načelnik opštine Teslić, Milan Miličević, potpisao je danas u Sarajevu sporazum o dodjeli grant sredstava, a koji se odnose na projekat opštinskog ekološkog i ekonomskog upravljanja (MEG), kroz koji će Opština Teslić dobiti 160.000 švajcarskih franaka.

Sredstva obezbjeđena iz projekta se odnose na izgradnju vodovoda u Mladikovinama i Lug Markoviću, sufinansiranje kanalizacione mreže na Banji Vrućici, te na podršku smanjenja nezaposlenosti na području opštine Teslić.

U okviru Projekta opštinskog ekološkog i ekonomskog upravljanja (MEG) koji finansira Vlada Švajcarske, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), opštinama i gradovima biće dodjeljena bespovratna sredstva u iznosu od 4,5 miliona KM za razvojne investicije.

Krajnji ishodi ovih ulaganja biće obnova vodovodne i kanalizacione mreže, sa poboljšanim komunalnim uslugama za preko 70.000 građana i građanki, te će kroz mjere za zapošljavanje i samozapošljavanje biti podržano 115 preduzeća i otvoreno 195 novih radnih mjesta.

Tokom prethodnih godinu dana, opštine i gradovi uključeni u MEG projekat predano su radili na poboljšanju pružanja javnih usluga, osluškivali su potrebe u svojim lokalnim zajednicama i radili na boljem upravljanju rezultatima, što je dovelo do boljeg uvezivanja, uključivanja ranjivih grupa i odgovaranja na njihove potrebe, kao i poboljšanja komunalnih usluga. Na taj način su postigli napredak u radu i ispunili kriterije za dodjelu bespovratnih sredstava za kofinansiranje i realizaciju prioritetnih kapitalnih investicija iz razvojnih strategija i to isključivo u sektorima ekologije i privrede. Te investicije uključuju obnove komunalne infrastrukture poput obnove vodovodne mreže, smanjenja gubitaka vode i sanacije kanalizacione mreže, ali i ulaganja u poslovno okruženje, podršku preduzetništvu, podsticajima i zapošljavanju.

Načelnici opština Bosanska Krupa, Gračanica, Gradačac, Gradiška, Kalesija, Kostajnica, Kozarska Dubica, Prnjavor, Sanski Most, Teslić, Tešanj i Žepče, te gradonačelnici gradova Bihać, Cazin, Doboj, Prijedor i Tuzla potpisali su sporazume o dodjeli bespovratnih sredstava sa predstavnicima UNDP-a i Ambasade Švajcarske, te su imali priliku predstaviti rezultate rada svojih lokalnih samouprava u proteklom periodu.

MEG Projekat ima za cilj unaprijediti institucionalne kapacitete 18 partnerskih jedinica lokalne samouprave (opština i gradova) za primjenu principa dobre uprave, osiguranje kvalitetnih lokalnih usluga, učinkovitiju interakciju s relevantnim akterima i stvaranje okruženja pogodnih za poslovanje, omogućavanje novih radnih mjesta i ekonomski rast. U okviru svog djelovanja, Projekat posvećuje posebnu pažnju sektorima privrede i okoline.

Matična služba

MATIČNA
SLUŽBA

BFC

Teslićke novosti