Kao rezultat uspješne saradnje Opštinske uprave Teslić i Udruženja građana ”Nešto više”, a kroz program “Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini“ koji finansira Evropska unija a realizuje Međunarodna organizacije rada – ILO danas su u Tesliću potpisani ugovori o zapošljavanju 52 osobe sa evidencije Zavoda za zapošljavanje RS u vrijednosti 156.000 KM.

Cilj projekta ”Partnerstvom do novih radnih mjesta”  je povećati zaposlenost putem prekvalifikacije nezaposlenih, stvoriti nova radna mjesta i podržati lokalni ekonomski razvoj i reformu tržišta rada u opštini Teslić. Projekat implementira Udruženje građana „Nešto Više“ Sarajevo sa partnerima: Opština Teslić, Srednja škola „Nikola Tesla“ Teslić, ZZZRS Biro Teslić, Interfob Banja Luka, te partnerske kompanije sa područja opštine Teslić u periodu juni 2017 – decembar 2018. Ukupna vrijednost projekta je 222.113 Eura.

Već nekoliko zadnjih godina Opštinska uprava Teslić preduzima značajne aktivnosti na stvaranju povoljnog poslovnog ambijenta i podsticaju novog zapošljavanja na prostoru ove lokalne zajednice. U sopstvenoj režiji Opštinske uprave realizovan je čitav niz uspješnih projekata, što potvrđuje kontinuitet povećanja broja zaposlenih, a zahvaljujući uspješnoj saradnji sa nevladinom organizacijom ”Nešto više” sedam proizvodnih preduzeća zaposliće 26 novih radnika.

Nosioci projektnih aktivnosti ističu da je zvaničnom potpisivanju ugovora prethodilo raspisivanje javnog poziva potencijalnim aplikantima, po jasno definisanim uslovima koje moraju ispuniti da bi ostvarili pravo na 3.000 maraka za svakog novozaposlenog radnika. Oni su takođe iskazali zadovolhstvo što su privrednici prepoznali ovu podsticajnu aktivnost, a posebno poljoprivrednici, jer je jedan od strateških ciljeva stvaranje komericijalnih poljoprivrednih gazdinstva.

„Drago nam je što se ovakvi projekti dešavaju na području naše opštine i iz godine u godinu naša opština bilježi povećanje zaposlenosti i nadam se da je i Opštinska uprava jednim velikim dijelom doprinjela ovakvoj realizaciji.“ – naglasio je Borislav Tešić, načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu Teslić.

„I Opština Teslić i Udruženje građana „Nešto više“ su svojim sredstvima i resursima učestvovali u ovom projektu, a primarni cilj je bio zapošljavanje 38 osoba, međutim mi smo obezbjedili dodatna sredstva pa smo uspjeli da zaposlimo 52 osobe.“ – istakao je Adem Lisičić, projekt menadžer u Udruženju građana ”Nešto više”.

Privrednici su istakli veliko zadovoljstvo ovim projektom, kao i zalaganjem Opštinske uprave da poveća broj zaposlenih u realnom sektoru.

„Potpisali smo ugovor za pet novih radnika i sa dosadašnjih 320 sada ćemo imati 325 radnika. Težimo ka proširenju proizvodnje, finalizaciji i sticanju novih vrijednosti, naravno samim tim i proširenju novih radnih mjesta koliko to prilike dozvoljavaju.“ rekao je Đorđe Gajić, direktor d.o.o. ”Elgrad” Teslić

„Konkretno zapošljavamo 40 radnika, a sada smo aplicirali za podsticaj za još 4 radnika, ustvari tu se radi o CNC operaterima za metalopreradu. To je jedna od pozitivnihcstvari da mladi ljudi ostaju i da se zapošljavaju.“ – kaže Ranko Bijelac, direktor d.o.o. ”Metal” Teslić.

Kroz isti projekat ugovore su potpisali i poljoprivredni proizvođači, njih 26, koji su se odlučili za komercijalnu proizvodnju, odnosno formiranje komercijalnog poljoprivrednog gazdinstva.

Iz Opštinske uprave i nevladine organizacije ”Nešto više” poručili su da će se njihova međusobna saradnja na istim ili sličnim projektima nastaviti i u narednom periodu.

Matična služba

MATIČNA
SLUŽBA

BFC

Teslićke novosti