Danas su opštinu Teslić posjetili predstavnici firme „Arko Technology“ iz Brna (Republika Češka), koja je na tenderu izabrana od strane Češke razvojne agencije za rekonstrukciju postrojenja za vodu, odnosno filter stanice u Studencima. Oni su u kabinetu načelnika opštine Teslić Milana Miličevića razgovarali sa predstavnicima Opštinske uprave Teslić, preduzeća PKD „RAD“ a.d. Teslić, te predstavnikom projektanske kuće „Voding 92“ iz Bijeljine.

Na sastanku je predstavljena kompanija „Arko Technology“ i njene reference, ali i osnovni uslovi projekta koje je postavila Češka razvojna agencija. U isto vrijeme razgovaralo se o trenutnoj situaciji na projektu. Nakon toga, postavljeni su dalji koraci za međusobnu saradnju i početak radova na ovom projektu.

Načelnik opštine Teslić Milan Miličević kaže da je sadašanja fabrika vode izgrađena 1968. godine i da je njena rekonstrukcija i dogradnja neophodna.

„Veliko mi je zadovoljestvo što smo danas imali priliku da napravimo prvi radni sastanak sa češkom firmom „Arko Technology“ koja je budući izvođač radova na rekonstrukciji i dogradnji naše filter stanice u Studencima tj. fabrike vode. Ovdje pred nama je ugovor između Češke razvojne agencije i firme „Arko Technology“ iz Brna koja će u narednom periodu zajedno sa Opštinom Teslić realizovati projekat rekonstrukcije ove filter stanice.“ – isitiče Miličević.

On takođe navodi da je cilj ovog projekta napraviti mnogo kvalitetniju fabriku vode sa većom količinom vode koristeći najsavremeniju svjetsku tehnologiju koju će upravo ugraditi firma „Arko Technolgy“.

Lukaš Mražek, direktor firme „Arko Technology“ kaže da je njihova kompanije u avgustu ove godine pobijedila na tenderu Češke razvojne agencije za rekonstrukciju fabrike za preradu pitke vode u Tesliću, te se zahvalio Češkoj razvojnoj agenciji što za opštinu Teslić isporučuje njihovu tehnologiju.

Ističe da je firma „Arko Technolgy“ na tržištu skoro 30 godina, odnosno od 1991 godine kada je osnovana. Glavna djelatnost firme je izrada tehnolgije za preradu pitke vode, ali i tehnologije za otpadne vode.

Tehničke pripreme za ove radove su već počele, na terenu počinju sa početkom sledeće građevinske sezone, a završetak radove je planiran za drugu polovinu 2023. godine

Ukupna vrijednost ovog dijela projekta koji je potpisan ovim ugovorom je 2,6 miliona EURA, odnosno oko 5,2 miliona KM, koji je donacija Vlade Republike Češke. Ukupna vrijednost dodatnih radova koje je dužna da obezbjedi Opština Teslić, a to su građevinski radovi, kupovina zemljišta, dokumentacija, građevinska dozvola i prateće radnje je oko 2 miliona EURA.

Ta sredstva su u fazi obezbjeđivanja od Evropske inesticione banke. Kroz ta sredstva biće obuhvaćena i rekonstrukcija starog voda koji ide od fabrike vode do Teslića. Radi se o azbestno-cementnom vodu koji zahtijeva zamjenu. Dio sredstva će biti usmjeren i prema sekundarnoj vodovodnoj mreži u čečavskom kraju.

Nakon sastanka svi učesnici su zajednički posjetili filter stanicu u Studencima.

Matična služba

MATIČNA
SLUŽBA

BFC

Teslićke novosti