Načelnik opštine Teslić Milan Miličević potpisao je danas ugovor o izvođenju radova na izgradnji prečistača otpadnih voda koji obuhvata kompletno gradsko i prigradsko područje opštine Teslić i oko 20.000 stanovnika. Ukupna vrijednost ovog projekta je 3,9 miliona evra, od čega 2.120.000 evra se finansira sredstvima Evropske investicione banke, kao i bespovratnom donacijom Kraljevine Švedske u iznosu od 1,5 miliona evra, dok se iz sredstava Opštine Teslić finansira sa 280.000 evra. Prečistač će se nalaziti na lokaciji u MZ Žarkovina, gdje je Opštinska uprava Teslić obezbijedila zemljište i riješila imovinsko – pravne odnose.
Ovom prilikom načelnik Miličević je rekao da je ovo veliki dan za opštinu Teslić, te izrazio zahvalnost donatorima u svoje lično i u ime stanovnika opštine Teslić, kao i Timu za upravljanje projektom. On je izrazio očekivanje da će ovaj projekat biti završen u predviđenom roku čime bi opština Teslić kao regionalni turistički centar bila jedna od rijetkih u Republici Srpskoj i BiH koja će imati prečistač otpadnih voda i time se svrstati u ekološki čiste sredine po kriterijumima Evropske Unije, što osim značaja za podizanje ekološke svijesti takođe ima značaj za buduće investicije iz evropskih fondova, kao i za privlačenje investitora iz privatnog sektora.
Dragan Sarić, predstavnik izvođača radova – kompanije „Higra“ iz Bijeljine rekao je da je rok za izvođenje radova na ovom projektu 15 mjeseci, ali je izrazio očekivanje da će se radovi završiti i ranije, do kraja avgusta tj. maksimalno do 15. septembra sledeće godine. On je dodao da se u realizaciju projekta ulazi odmah i da će u narednih 15 dana biti obavljeni pripremni radovi poput kontrole geodezije, obezbjeđenje pristupnih puteva i čišćenje lokacije, te da će u roku dva mjeseca biti završen glavni projekat nakon čega se pristupa izvođenju radova.
Sandrine Friscia, predstavnica Evropske investicione banke za BiH, koja u ovom projektu učestvuje sa 2.120.000 evra, naglasila je da će ovaj projekat unaprijediti kvalitet života, ekologiju i javno zdravlje, te u velikom procentu smanjiti količinu otpadnih voda na području opštine Teslić. Ona se zahvalila svim učesnicima u ovom projektu i poželjela mnogo uspjeha timu koji je zadužen za realizaciju projekta.
Izgradnja prečistača otpadnih voda predstavlja završni dio najvećeg investicionog projekta u posljeratnom periodu na području opštine Teslić, koji osim izgradnje prečistača podrazumijeva i izgradnju najmodernije filter stanice pitke vode u Studencima, izgradnju primarne i sekundarne vodovodne i kanalizacione mreže koja obuhvata dvije trećine opštine Teslić kroz nekoliko projekata od kojih je najveći FISCHE projekat.
Potpisivanju ugovora o izgradnji prečistača otpadnih voda prisustvovao je i predstavnik Tima za upravljanje projektima, Miloš Anđić.

Matična služba

MATIČNA
SLUŽBA

BFC

Teslićke novosti