Nezaposleni mladi iz osam bosanskohercegovačkih gradova i opština dobit će sredstva za pokretanje vlastitog biznisa kroz Preduzetnički fond za mlade, koji će sa 400.000 KM finansirati Institut za razvoj mladih KULT i jedinice lokalne samouprave.

Ugovori između Instituta i jedinica lokalne samouprave koje će biti dio programa Preduzetnički fond za mlade su potpisani, a tokom septembra i oktobra bit će raspisani javni pozivi na koje će za dodjelu sredstava moći aplicirati mladi iz Cazina, Trebinja, Opštine Centar Sarajevo, Jajca, Modriče, Novog Travnika, Opštine Stari Grad Sarajevo i Teslića.

„Mladi iz BiH ne odlaze jer im je negdje drugo dobro, već zato što im je ovdje loše i Preduzetnički  fond za mlade je model koji itekako može doprinijeti kreiranju ambijenta u kojem mladi žele ostati jer im pomaže u pokretanju biznisa, ali nudi i jednogodišnje mentorstvo i podršku u razvoju biznisa.“ – istakao je Jasmin Bešić, izvršni direktor Instituta za razvoj mladih KULT.

Prema istraživanju Instituta za razvoj mladih KULT, svaka druga mlada osoba željela bi pokrenuti vlastiti biznis, ali im je u tome potrebna finansijska, savjetodavna i edukacijska podrška. Direktna finansijska i savjetodavna pomoć koju lokalne zajednice mogu pružiti mladima ključna je za dugoročno rješavanje njihovih najvećih problema, kao što je nezaposlenost.

Kroz Preduzetnički fond finansijski i stručno bit će podržano između 50 i 100 biznisa mladih ljudi.

Institut za razvoj mladih KULT uz podršku Ambasade Kraljevine Švedske u BiH izdvojit će ukupno 200 000 KM za implementaciju projekta u osam lokalnih zajednica, a jednak iznos izdvojit će i jedinice lokalne samouprave.

Matična služba

MATIČNA
SLUŽBA

BFC

Teslićke novosti