[av_image src=’https://www.opstinateslic.com/wp-content/uploads/2017/11/press-vrtic-300×200.jpg’ attachment=’7100′ attachment_size=’medium’ align=’center’ styling=” hover=” link=” target=” caption=” font_size=” appearance=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ animation=’no-animation’ admin_preview_bg=”][/av_image] [av_textblock size=” font_color=” color=” admin_preview_bg=”] Projekat formiranja vrtićkih grupa u ruralnim područjima teslićke opštine, koji već dvije godine uspješno funkcioniše, doveden je u pitanje. S obzirom na to da u školama u kojima se realizovao ovaj projekat ignorišu dalju saradnju sa opštinskim vrtićem ”Palčić”, razlog je danasnje preskonferencija kako bi se roditelji i uopšte javnost upoznali o problemu.

Projekat formiranja odnosno rada vrtićkih grupa u ruralnim područjima teslićke opštine zajednička je inicijativa Opštinske uprave i vrtića ”Palčić”, pokrenuta sa osnovnim ciljem da se vrtićkim programom obuhvate i djeca koja žive na selu. Projekat se realizuje u saradnji sa školama i već dvije godine uspješno funkcioniše pokazujući svoje pozitivne strane.

Međutim, sada je sve dovedeno u pitanje. U opštinskom vrtiću Palčić pojašnjavaju da su se u nekoliko navrata obraćali školama u Pribiniću i Đuliću, i da uprkos dobijenoj saglasnosti nadležnog Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, još uvijek nema povratne informacije.

„U prethodne dvije godine Dječji vrtić „Palčić“ Teslić je u saradnji sa Opštinom Teslić realizovao aktivnosti otvaranja vrtićkih grupa u osnovnim školama u ruralnim područjima i to Pribinić, Đulić, Čečava, Blatnica i Kamenica, koje su bile izuzetno uspješne. I u ovoj godini smo krenuli u aktivnosti otvaranja vrtićkih grupa u Pribiniću i Đuliću gdje je bio najveći interes roditelja i djece. Međutim , iako smo dobili saglasnost od Ministarstva za realizaciju ove aktivnosti, a potom ispoštovali proceduru pismenog obraćanja prema školama u više navrata o čemu posjedujemo dokaze, do dana današnjeg nismo dobili nijedan odgovor . S obzirom da nismo dobili nijedan odgovor od škola u Pribiniću i Đulići, obratili smo se pismeno Ministarstvu gdje smo tražili od njih pomoć u rješavanju novonastalih problema, a imajući u vidu značaj djece i njihovog predškolskog obrazovanja. Ministarstvo prosvjete i kulture je u skladu sa svojim nadležnostima uputilo dopis školama u Pribiniću i Đuliću, da mogu da daju dopronos aktivnostima koje provodi Opština Teslić i vrtić, a na koju je saglasnot dalo Ministarstvo“ – pojasnila je Branka Jotanović, predsjednik Upravnog odbora u vrtiću ”Palčić” Teslić.

Direktor vrtića ”Palčić” Sandra Prpoš kaže da joj je neshvatiljvo i nejasno zašto iz škola u Pribiniću i Đuliću, u kojima bi kroz vrtićki program trebalo da bude obuhvaćeno pedesetak djece iz tih mjesnih zajednica, a koja će sutra biti đaci tih škola, nema nikakvog odgovora, posebno uzimajući u obzir činjenicu da je projekat u zadnje dvije godine izuzetno dobro funkcionisao i da za isti vlada veliko intereseovanje roditelja. Smatra da je u pitanju politički uticaj na rukovodstvo pomenutih škola, čiji je krajnji cilj opstrukcija ovog društveno korisnog projekta.

“Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske bilo je jasno u svom dopisu da u potpunosti podržava projekat i da škole mogu samostalno donositi odluke o učešću, poštujuću svoju organizaciju rada i najbolji interes djeteta, kao osnovno načelo definisano Programom predškolskog vaspitanja i obrazovanja. Uspjela sam da stupim u kontakt sa direktoricom škole u Pribiniću, Oliverom Jotanović, koja je tom prilikom kazala da nema vremena da razgovara na temu otvaranja vrtićkih grupa i da će se naknadno javiti, međutim do dana današnjeg nije se javila. Isti je slučaj i sa direktorom škole „Ivo Andrić“ na Đuliću, Branom Peulićem“ – navela je Sandra Prpoš.

Javna predškolska ustanova “Palčić” iz Teslića trenutno ima 170 korisnika.[/av_textblock]

Matična služba

MATIČNA
SLUŽBA

BFC

Teslićke novosti