Danas je završena implementacija infrastrukturnog projekta Via Dinarica na području opštine Teslić, uža lokacija Očauška pećina, koja podrazumijeva uređenje pristupnih staza. Staze se sastoje iz dva dijela. Prvi dio obuhvata 3500 m u profilu od 3 m, koji se koristi kao staza za avanturistički turizam: biciklizam, planinarenje sa vidikovcima uz odgovarajući mobilijar i plato za paraglajding.

Drugi dio staze, u dužini od 1000m u profilu od najmanje 1 m, uređen je kao pješačka staza do samog ulaza u pećinu. Visinska razlika kroz cijelu stazu je 300 m. Staza je označena i GPS-om. Ove staze su integrisane u postojeće planinarske staze na Očauš planini, a i spojene su s već postojećim stazama Via Dinarice (Grabovačka rijeka).

Takođe, postavljena je oprema za stijenu za penjanje iznad samog ulaza u pećinu. Radi se o vertikalnoj stijeni visine 100 m koja je idealna za penjanje. Stijena je uređena do 80 m visine uz svu prateću sigurnosnu opremu.

Ovim projektom proširena je ponuda na stazama Via Dinarice, čime se otvara mogućnost dolaska većeg broja posjetilaca.

Vrijednost projekta iznosi 34.000,00 KM, od čega je 30.000,00 KM investirano u uređenje staza, dok je 4.000,00 KM osigurano za opremu za penjanje. Od ukupne vrijednosti projekta 17.000,00 KM je finansirala Opština Teslić, a ostalih 17.000,00 KM je finansirano donatorskim sredstvima iz druge faze projekta Via Dinarica.

 

U martu mjesecu 2021. godine se nastavlja saradnja na projektu Via Dinarica kroz dva javna poziva i to:

  1. Unapređenje turističke ponude i usluga duž staza Via Dinarice, uključujući i područje opštine Teslić;
  2. Podrška uključivanju domaćih tradicionalnih proizvoda (prehrambeni proizvodi, rukotvorine i suveniri) u turističku ponudu duž staza Via Dinarice, uključujući i područje opštine Teslić.

 

Ovim se nastavlja izvanredna saradnja između projekta Via Dinarica i opštine Teslić i uskoro se mogu očekivati i drugi projekti u različitim oblastima.

Partner na projektu i tehnička podrška je i Planinarsko Društvo „Adrenalin“ Teslić, koji vodi Slađan Đekić, bez čije bi pomoći realizacija projekta bila otežana. Takođe, želimo naglasiti učešće i pomoć lokalnog stanovništva prilikom realizacije projekta.

 

Projekt Via Dinarica implementira i sufinansira Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH), uz financijsku podršku Agencije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID BiH) i Agencije za razvojnu suradnju Republike Italije (AICS).

[av_gallery ids=’12680,12685,12690,12695,12700,12705,12710,12715′ style=’thumbnails’ preview_size=’portfolio’ crop_big_preview_thumbnail=’avia-gallery-big-crop-thumb’ thumb_size=’portfolio’ columns=’5′ imagelink=’lightbox’ lazyload=’avia_lazyload’ admin_preview_bg=”]

 

Matična služba

MATIČNA
SLUŽBA

BFC

Teslićke novosti