Smjene direktora Doma zdravlja “Sveti Sava” u Tesliću i načelnika odjeljenja za prostorno uređenje u Opštinskoj upravi Teslić, koje je izglasala nova skupštinska većina prevođena SNSD-om, su nelegalne i preduzeće se sve da se ove odluke koje su na skupštini donešene izuzmu od izvršenja do donošenja konačnih sudskih presuda.

Ovo je na današnjoj konferenciji za novinare izjavio načelnik opštine Teslić, Milan Miličević, koji je istakao da ovakvo ponašanje nije ništa novo i nešto što već nije viđeno i sa Vladom Republike Srpske i Narodnom skupštinom, te napomenuo da iza nezakonitih odluka stoje interesne grupe i pojedinci koji smatraju da je opština Teslić i Republika Srpska njihovo privatno vlasništvo, koji su sebi uzeli za pravo da na nelegalan način uspore funkcionisanje opštine Teslić, a za to moraju da snose punu ljudsku i moralnu odgovornost.

“Apsurdno je pričati o tome da neko želi da načini dobro ovoj opštini donošenjem takvih odluka, jer ako danas imamo radi ilustracije kompletan zdravstveni sistem Republike Srpske koji je dužan preko milijardu KM, a smjenjujemo direktora najuglednije zdravstvene ustanove u RS, koji pored odličnih rezultata u radu, stvara i pozitivan saldo od 1.500.000 KM, onda se očigledno u to sivilo života u RS po nečijim razmišljanima očigledno ne uklapa”, izjavio je Miličević.

Nelegalno smijenjeni direktor Doma zdravlja “Sveti Sava” u Tesliću, Mladen Kovanušić, izjavio je da ovu funkciju obavljao od oktobra 2014. godine do zadnje održane lokalne skupštine, te da je apsurdno da je smijenjen na osnovu neusvajanja izvještaja o radu za 2017. godinu, koji odbornici očigledno nisu ni pročitali, a prema kojem je Dom zdravlja prema Fondu zdravstva izvršavao sve ugovorene obaveze, pa čak i 50% više od ugovorenih, te da je u tom periodu ostvarena dobit od 50.000 KM, kao i da je u tom momentu na računu Doma zdravlja bilo 1.500.000 KM, što je nešto čime se ne može pohvaliti niti jedna druga ustanova tog tipa u Republici Srpskoj, pa ni one sa višeg nivoa zdravstvene zaštite poput bolnica i kliničkog centra.

Kovanušić je naglasio da je u istom periodu od 3 godine oko 1.500.000 KM uloženo u razvoj Doma zdravlja i prateće ambulante, od čega u opremu je uloženo 963.000 KM, a u radove je uloženo nekih 470.000 KM. On je takođe rekao da je značajno da Dom zdravlja nema nikakve neizmirene obaveze ni prema radnicima, ni prema porezima i doprinosima, niti prema dobavljačima, što nije slučaj sa ogromnom većinom zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj. Sve svoje obaveze izvršavamo u zakonski predviđenom roku, a plate radnika idu svakog  15-og za prethodni mjesec.

Kovanušić je napomenuo i da je kroz čitav mandat imao opstrukciju od strane nadležnog ministra i ministarstva za zapošljavanje neophodnog kadra, te rekao da i on takođe smatra da je njegova smjena nezakonita i da će preduzeti sve dalje mjere prema nadležnim institucijama u cilju zaštite svojih prava.

Načelnik odjeljenja za prostorno uređenje, Nikola Stokić, je izjavio da je na prethodnoj sjednici skupštine nezakonito smijenjen, a kao razloge te smjene odbacio je navode da je nesavjesno i nestručno obavljao svoj posao. Stokić je istakao da je Teslić, za razliku od prethodnih godina jedno veliko gradilište na što je ponosan, a svoje zakonsko pravo će tražiti putem suda.

Zamjenik načelnika opštine Teslić, Milovan Stanković, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da razlog za ove smjene je u političkom avanturizmu koji su demonstrirali odbornici novoformirane skupštinske  većine i pravnom nasilju koje je provela ta skupštinska većina na zadnjem skupštinskom zasjedanju, te ocijenio da će te odluke imati zaista vrlo negativne posledice na dalji privredni i društveni razvoj opštine Teslić uticaj i na realizaciju nekoliko krupnih projekata koji se realizuju na području opštine koji se rade u kontinuitetu zadnjih 2-3 godine.

“Nije logično, nije normalno da neko da sebi za pravo da u ime naroda priča kako načelnik opštine koji je dobio preko 50% glasača opštine Teslić na izborima nema podršku zato što samo taj koji je demonstrirao na toj skupštini pravno nasilje i za korist nekih uskostranačkih i ličnih interesa da kaže da načelnik nema podršku građana. Ta podrška se dokazuje i ostvaruje na referendumu gdje građani opštine Teslić iskazuju ili ne iskazuju svoju podršku načelniku opštine”, rekao je Stanković.

Matična služba

MATIČNA
SLUŽBA

BFC

Teslićke novosti