Načelnik opštine Teslić, Milan Miličević, osvrnuo se na današnju sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske na čijem dnevnom redu se nije našlo raspuštanje Skupštine opštine Teslić, uprkos javno izrečenom obećanju premijera Vlade Republike Srpske, Radovana Viškovića za skupštinskom govornicom.

„Više od pola godine od održavanja referenduma u Tesliću o opozivu načelnika opštine traje sistematsko kršenje Zakona o lokalnoj samoupravi i izbjegavanje od odgovornosti institucija Republike Srpske, koje su najodgovornije za sprovođenje tog Zakona, to jest Vlade Republike Srpske i Ministarstva uprave i lokalne samouprave. Čak i službeni dokumenti Republičke izborne komisije nedvosmisleno ukazuju da Vlada i Ministarstvo, premijer i ministarka, svjesno zloupotrebljavaju svoj položaj mjesecima nesprovodeći Zakon, izmišljajući nepostojeće izgovore za to. Suočen sa tim činjenicama, premijer Višković je za govornicom najvišeg zakonodavnog tijela Republike Srpske izjavio da će se raspuštanje SO Teslić naći na sledećem zasjedanju NSRS, a danas vidimo koliko vrijedi njegova riječ i obećanje, kao i to ko ruši na ovaj način institucije i zakone Republike Srpske“, konstatovao je Miličević.

Miličević postavlja ironično pitanje – da li je on taj koji zajedno sa građanima Teslića treba „suspendovati“ rad SO Teslić, s obzirom na odluku Vlade Republike Srpske o prihvatanju inicijative za raspuštanje SO Teslić, jer je samim tim pred Vladom RS i pred građanima Teslića nakon referenduma Skupština opštine Teslić nelegitimna, a opet se odbija formalno potvrđivanje te nelegitimnosti u Narodnoj skupštini? Takođe dodaje i pitanje da li bi na taj način načelnik i građani opštine Teslić zaštitili institucije i zakone Republike Srpske, koje Vlada i Narodna skupština krše?

„Pred Savezom gradova i opština Republike Srpske pokrenućemo inicijativu ukidanja Zakona o lokalnoj samoupravi, koji očigledno krše i ne sprovode najviše izvršne i zakonodavne vlasti Republike Srpske! Ovdje se radi o sprezi onih koji su na lokalnom nivou pokušali da pokradu volju naroda izbornom krađom i njihovih saočesnika – najviših vlasti Republike Srpske, koje ignorišu jasno iskazanu volju Teslićana, što je samo nastavak izborne krađe, o čemu su podnesene krivične prijave, po kojima se takođe ništa ne dešava, svjedoci se ne saslušavaju, a odgovorni nisu privedeni pravdi, nego čak dobijaju unapređenja. Nelegitimna Skupština opštine, to jest većina predvođena SNSD-om nastavljaju da čine milionske štete Tesliću blokiranjem razvojnih programa, bez ikakve odgovornosti pred zakonom i građanima, a tome se mora stati u kraj“, rekao je Miličević.

Miličević na kraju zaključuje da s obzirom da očigledno Vlada i premijer Višković nemaju odgovornost prema građanima, on kao načelnik Teslića ima moralnu i svaku drugu obavezu i odgovornost prema građanima koji su ga izabrali i referendumom potvrdili njegov izbor, te da zbog njih nama namjeru odustajati u istrajavanju da se istina i pravda zadovolje, kao i izborna volja Teslićana.

Matična služba

MATIČNA
SLUŽBA

BFC

Teslićke novosti