OBAVJEŠTENJE O REALIZACIJI PROJEKTA

JU Centar za socijalni rad Teslić uspješno je realizovao projekat „Pomoć porodici Hrnnjić“ uz finansijsku pordšku Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, a u okviru Javnog konkursa za raspodjelu sredstava od igara na sreću za 2022. godinu.

Teška životna priča porodice Hrnjić koju čini majka Delva i njen dvadesetpetogodišnji sin Muharem koji je potpuno nesposoban za samostalan život, ogleda se u svakodnevnoj borbi samohrane majke za egzistenciju i život njenog oboljelog sina ometenog u psiho-fizičkom razvoju, kojem je potrebna 24 sata na dan.

Porodica živi u starijoj porodičnoj kući koja je u poslijeratnom periodu sanirana od donatorskih sretstava. Tokom ratnih dešavanja devedesetih godina, imenovana je izbjegla na područje opštine Tešanj, a 1997. godine rodila je sina Muharema. Nedugo potom, nakon svega petnaest dana, suprug imenovane je preminuo, te je ova samohrana majka ostala samostalno da se brine o tek rođenom sinu koji je od rođenja bio na bolničkom liječenju. Imenovana se sa sinom 2003. godine vratila u staru kuću u zaseok Gusti Teslić. Kuća u kojoj žive je starije gradnje, oskudno namještena zastarjelim namještajem, a zbog pucanja podzemnih cijevi, vode u kući nije imala par godina. S obzirom da je kuća zastarila, te su njeno održavanje i opremanje zahtjevali mnogo finansijskih sredstava, Centar za socijalni rad Teslić konkurisao je na Javni poziv kod nadležnog Ministasrtva za dodjelu određenih sredstava kako bi se ovoj porodici što više pomoglo, jer živjeti bez vode i kupatila u kući, sa oboljelim sinom, je nadasve teško.

Realizacija projekta obuhvatila je sledeće aktivnosti:

  1. Izrada vodovodne i kanalizacione mreže.
  2. Krečenje svih prostorija.
  3. Opremanje kupatila-nabavka sanitarija sa dodatnim materijalom (nabavka umivaonika; wc školjke sa dodacima; vodokotlića; bojlera; veš-mašine; tuš kabine; keramike..)
  4. Opremanje kuhinje (nabavka kuhinjskih elemetnata sa sudoperom, nabavka frižidera, električnog štednjaka, te nabavka peći na čvrsto gorivo)
  5. Opremanje dnevne sobe (nabavka garniture, televizora, stolića i regala)
  6. Opremanje trpezarije (nabvka trpezarijskog stola, stolica, usisivača i pegle)
  7. Opremanje sobe (nabavka jedne komode/ormara, nabvka posteljine sajastucima i pokrivačima)

Projekat je imao za cilj u što većoj mjeri poboljšati uslove života socijalno ugrožene porodice Hrnjić. Realizovan je u periodu od 05.09.2022. do 31.10.2022. godine.

Izvori finansiranja:

  1. Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske: 10.000,00 KM
  2. Ostali izvori: 2.288,00 KM

Matična služba

MATIČNA
SLUŽBA

BFC

Teslićke novosti