„Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama u Bosni i Hercegovini“

NAJAVA PROJEKTA

Uz malo dobre volje, Teslić može bolje: Zajedno radimo na jačanju povjerenja i kohezije u našoj zajednici

Opština Teslić učestvovat će u narednom periodu u realizaciji projekta „Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama u Bosni i Hercegovini“, koji finansira Europska unija (EU), a kojeg zajedno provode EU, Ujedinjene nacije (UN), Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini (OSCE) i Vijeće Europe (CoE).

Mnogo je lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini u kojima postoje pozitivni primjeri izgradnje povjerenja, kohezije i mira, koji mogu poslužiti kao uzor i praksa drugim zajednicama, ali i političkom djelovanju na višim nivoima vlasti, međutim, često ti primjeri prolaze nezapaženo. Stoga je fokus ovog projekta jačanje i promovisanje pozitivnih inicijativa i aktivnosti u zajednicama i podrška ljudima diljem zemlje koji svakodnevno ulažu značajne napore u izgradnju povjerenja, društvene kohezije i održivog mira.

Projekat uključuje saradnju s lokalnim vlastima i predstavnicima civilnog društva, grantove za organizacije civilnog društva i pojedince koji promiču mir i povjerenje, kao i podršku lokalnim medijima u promicanju pozitivnih priča iz zajednice.

Zadovoljstvo nam je da smo prepoznati kao partneri na projektu „Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama u BiH“, koji predstavlja odličnu priliku za unaprjeđenje odnosa i veza unutar naše zajednice, ali i sa drugim zajednicama. Sada, možda više nego ikad, je od izuzetne važnosti raditi na izgradnji društvene kohezije, jer samo kroz saradnju i povjerenje možemo ostvariti viziju boljeg života svakog pojedinca u našoj zajednici, ističe Milan Miličević, načelnik Opštine Teslić.

U sklopu projekta bit će održan „Dijalog zajednice Teslić“, osmišljen kao platforma za poticanje većeg učešća i utjecaja građana i građanki, organizacija civilnog društva, predstavnika lokalnih vlasti i drugih društvenih aktera na procese i akcije koje doprinose jačanju povjerenja i društvene kohezije u Tesliću. Tokom dijaloga učesnici/ce će razgovarati o zajedničkim prioritetima, izraziti probleme i izazove u zajednici, te predstaviti potencijalna rješenja, koja mogu biti provedena u lokalnim zajednicama s konačnim ciljem jačanja povjerenja i društvene kohezije.

„Dijalog zajednice Teslić“ održat će se 22. februara 2023. godine, u sali Skupštine opštine Teslić, s početkom u 12 časova. Zbog ograničenog broja mjesta, molimo sve zainteresovane da se registruju za učešće na dijalogu OVDJE (https://forms.microsoft.com/e/dpFk1SbBxa).

Pozivamo građanke i građane, organizacije civilnog društva i druge društvene aktere da kroz učešće na dijalogu budu dio pozitivnih promjena u našoj zajednici, jer uz malo dobre volje, MOŽEMO BOLJE!

Matična služba

MATIČNA
SLUŽBA

BFC

Teslićke novosti