Povodom 12. maja – Dana Vojske Republike Srpske, Opštinska uprava Teslić organizovala je izložbu fotografija iz perioda Odbrambeno – otadžbinskog rata čiji je autor teslićki fotograf Sretko Jović.
Vođeni idejom da se istorija i kolektivno sjećanje trebaju čuvati izložba je prikazala cjelovitu sliku svakodnevnice vojnika VRS.
Brojne fotografije koje čine ovu izložbu, podsjetile su nas na vrijeme stvaranja Republike Srpske te imaju značajnu ulogu da čuvamo sjećanje na taj period i na ljude koji su učestvovali u ratnim dešavanjima.
Načelnik opštine Teslić Milan Miličević čestitajući Dan Vojske Republike Srpske naglasio je da su borci dali nemjerljiv doprinos u odbrani srpskog naroda i očuvanju Srpske, zbog čega je ovo jedan od najznačajnijih datuma u novijoj srpskoj istoriji.
“Ove godine Dan Vojske smo obilježili na jedan potpuno drugačiji način. Zahvaljujući bogatoj arhivi fotografija Sretka Jovića, mog prijatelja, koji je ovekovječio mnogo trenutaka u vojsci RS danas smo organizovali ovu izložbu. Koncept ove izložbe jeste svakodnevni život vojnika na liniji. Dakle, prikazano je kako se to živjelo u tim teškim uslovima. Ovo su slike bez ratnih dejstava, prikazani su svakodnevni poslovi uređenja linije, pravljenja zemunica, posuđa, alatki i ta svakodnevnica je nažalost jako dugo trajala u veoma teškim uslovima. Drago mi je vidjeti danas na ovoj izložbi dosta ljudi koji su učestvovali u svim ovim zbivanjima i kojima su ove fotografije pobudile iskrene emocije. U budućnosti ćemo pokušati na orginalan način obilježavati sve značajne trenutke koje su vezane za Odbrambeno-otadžbinski rat” – rekao je Miličević.
Radojka Jović, supruga fotografa Sretka Jovića zahvalila se načelniku na saradnji koja je rezultirala izložbom ratnih fotografija.
“Tokom rata pravljeni su snimci, a sve smo to čuvali u našoj arhivi kako bi jednog dana pokazali našim pokoljenjima kako se živjelo u tim teškim vremenima. Od mnogo fotografija koje imamo iz tog vremena izabrali smo temu života u ratnom periodu ali bez borbe, puške i odlučili se za svakodnevnicu vojnika koja je zasigurno mnogima zanimljiva i budi jaka osjećanja” – rekla je Radojka Jović.

Matična služba

MATIČNA
SLUŽBA

BFC

Teslićke novosti