Prije godinu dana ogromnom većinom građana opštine Teslić, dr Milan Miličević, izabran je po drugi put za načelnika opštine Teslić.

U proteklih godinu dana završena je realizacija prve faze i započeta druga faza jednog od najvažnijih projekata u zadnjih 30 godina na području opštine Teslić, to jest projekta vodosnadbijevanja i kanalisanja otpadnih voda, poznatijeg kao „FISCHE“ projekat, kojim se riješava vodosnabdjevanje za oko dvije trećine naše opštine.

Prva faza koja je završena, vrijednosti preko 4,5 miliona KM, podrazumijevala je izgradnju čitavog niza čvrstih objekata kao što su rezervoari, pumpne i prepumpne stanice kao i značajnu vodovodnu i kanalizacionu mrežu. Na postojeću primarnu mrežu sada se grana sekundarna vodovodna mreža na koju će biti priključeno oko 2500 domaćinstava, od kojih je već jedan značajan procenat priključen.

Od do sada realizovanih ukupno 37 kilometara primarne vodovodne mreže u dijelu naše opštine koji gravitira prema Čečavi položeno je oko 22 kilometra primarnih vodova, na koje se u drugoj fazi realizacije projekta očekuje priključenje oko 2000 domaćinstava čečavskog kraja, gdje je vodosnabdjevanje jedan od najznačajnijih životnih problema. Projektom je predviđena izgradnja ukupno 126 km primarnih vodova i 90 km distributivne mreže samo u podsistemu “Čečava”.

U okviru sekundarne mreže kanalizacije u toku su završni radovi na izgradnji kanalizacije u naseljima Ružević, Donjani, Banja Vrućica, a rađen je razvoj sekundarne mreže u naseljima Bežlja, Milojevići, Brkić Potok, Gornji Teslić, Brezna, Jasenova i Voznik.

Projekat izgradnje obaloutvrda i uređenja korita Velike i Male Usore drugi je značajan projekat koji se realizuje tokom ove godine, vrijednosti oko 4,5 miliona KM. Ovim projektom se gradsko jezgro Teslića i prigradska naselja obezbjeđuju od poplava, a sam grad i njegova okolina poprimaju znatno urbaniji izgled. Projektom je predviđena i izgradnja pješačke staze duž obale Velike Usore od Margite do gradskog mosta, a takođe uređenje postojećih obaloutvrda do stadiona Proletera. Obezbjeđivanjem od poplava inače plavnih dijelova grada i prigradskih naselja, otvaraju se nove atraktivne lokacije za izgradnju stambeno poslovnih objekata duž obale Velike i Male Usore.

U toku protekle godine nastavljeno je i uređenje industrijske zone “Lanara”, gdje je uloženo od strane Opštinske uprave oko 700.000 KM, gdje su nekoliko domaćih i stranih investitora kupili 4 lokacije za pokretanje proizvodnje, neki od kojih su već počeli izgradnju proizvodnih hala. U području industrijske zone “Lanara” predviđeno je ukupno 12 potencijalnih lokacija za investitore.

Ove godine završena je rekonstrukcija značajnog putnog pravca Ružević-G.Radnja-Ukrinica-Čečava u dužini od preko 2 km, a takođe put u MZ Lug Barići, put u naselju Bare u MZ D. Ružević i Mala Usora, a u toku je priprema i do kraja tekuće godine očekuje se realizacija asfaltiranja putnih pravaca u Radešićima, Donjoj Vrućici, Gornjoj Vrućici, Bardacima, Rudniku, Šnjegotini, Očaušu, Uzvinskoj, Gustom Tesliću i u Ulici Jefte Vukovića.

Opštinska uprava je takođe sufinansirala pripremu za asfaltiranje puta u MZ Čečava. dionica Presedlo –Ilići, kao i u Miljkovači u M.Z. Buletić.

Rekonstruisani su i mostovi u Radešićima, Goljnica u Očaušu, most za crkvu u Očaušu, most za Đukiće u Liplju, most u Bežlji, most u MZ Jasenica, kao i mostovi za G.Ugodnović, 2 mosta na putu Buletić-Inova, most na Okrugloj, most u Slatini, most na Borovnici u Očaušu.

U protekloj godini postavljena je i nova rasvjeta u naseljima Uzvinska, Radnja, Žiraja i Potkondžilo.

Izvršena je i rekonstrukcija srednjoškolskog centra u Tesliću čija je ukupna vrijednost radova iznosila oko 190.000 KM, od čega je Opština Teslić obezbijedila 50 odsto, dok je drugu polovinu obezbijedio UNDP BiH. Takođe je rekonstruisana sala osnovne škole u Blatnici, a u narednom periodu i sama škola u vrijednosti oko 200 hiljada KM, takođe finansirano od strane Opštinske uprave i UNDP.

Ove godine u izgradnji imamo i 4 velika stambeno-poslovna objekta, površine 11.000 m2, što pokazuje da je Opštinska uprava stvorila povoljno okruženje za novi gradnju, kako poslovnih tako i stambenih jedinica.

Opštinska uprava predvođena načelnikom Miličevićem nastaviće kao i do sada raditi u interesu svih građana opštine Teslić.

Matična služba

MATIČNA
SLUŽBA

BFC

Teslićke novosti