U Domu zdravlja “Sveti Sava” Teslić sljedeće sedmice, od utorka, počinje vakcinacija protiv virusa Korona stanovnika opštine Teslić. Vakcinacija će se obavljati u etapama, a u prvoj fazi prednost će imati najugroženiji stanovnici naše opštine, tj. stariji od 65 godina.

Svi koji žele da se vakcinišu mogu se prijaviti u svoje timove porodične medicine. Imunizacija će se obavljati u prostorijama Higijensko – epidemiološke službe Doma zdravlja od utorka 23.03.2021, a svi koji se prijave biće blagovremeno obavješteni o terminu kada trebaju doći, kako bi se izbjegli redovi i gužva.

V.d. direktor Doma zdravlja „Sveti Sava“, Mladen Kovanušić, rekao je da je ova ustanova preduzela sve pripremne radnje, te obezbjedila uslove da proces vakcinacije nesmetano započne. On je dodao da su obezbjeđene dovoljne količine ruske vakcine „Sputnjik Ve“ (Gam-KOVID-Vak), koja se pokazala efikasnom protiv svih sojeva virusa u preko 95% slučajeva.

Kovanušić je naglasio da je dio zaposlenih medicinskih radnika i ostalog osoblja već vakcinisan u Srbiji, a da je od prošle sedmice u toku proces vakcinacije ostalih radnika, koji žele da se vakcinišu. On je izrazio očekivanje da će nakon što se u dovoljnoj mjeri vakcinišu pripadnici najstarije populacije, koji su najpodložniji posljedicama ove opake bolesti, proces vakcinacije biti nastavljen i za druge generacije stanovništva.

Šef epidemiološke službe teslićkog Doma zdravlja, dr Stojan Smiljanić, naglasio je da ova ustanova ima dovoljno opremljenih i obučenih ekipa koje su spremne da vakcinišu veliki broj stanovništva.

On je dodao i da je ovo prilika da se sjetimo svih građana i medicinskih radnika koji su preminuli u poslednjih godinu dana od posljedica zaraze virusom korona, navodeći da svi oni koji su protivnici ili skeptični po pitanju imunizacije treba da se zapitaju kako bi postupila djeca, roditelji, supružnici, rođaci ili prijatelji svih onih koji su preminuli od KOVID-19.

“Ja sam siguran da bi svi oni danas primili vakcinu i mislim da sa tim prestaje svaka dilema. Ja sam kao otac dvoje djece primio vakcinu. Bilo bi neodgovorno dočekati momenat da nakon godinu dana borbe protiv virusa korona imamo lijek i ne iskoristiti taj lijek”, naglasio je dr Smiljanić.

Načelnik opštine Teslić Milan Miličević rekao je ovim povodom da bez imunizacije ne možemo se boriti protiv virusa korona i pandemija neće stati. Imunizacijom ćemo spriječiti teže kliničke slike i imati manji broj smrtnih slučajeva.

On je takođe pohvalio svakodnevne napore epidemiološke službe Doma zdravlja na čelu sa dr Stojanom Smiljanićem u borbi protiv pandemije virusa korona.

Matična služba

MATIČNA
SLUŽBA

BFC

Teslićke novosti