Opštinu Teslić danas je posjetio Michal Minčev, direktor Češke Razvojne Agencije (CzDA) sa predstavnicima češke kompanije „Arko Technology“ i nadzornim organom i razgovarao sa načelnikom opštine Milanom Miličevićem i njegovim saradnicima o projektu postrojenja za proizvodnju pitke vode koji Opština Teslić realizuje uz pomoć Češke Republike. Za ovaj projekat je Vlada Češke Republike izdvojila 2,6 miliona evra nepovratnih sredstava za opremu, dok Opština Teslić finansira građevinski dio.
Načelnik Miličević kaže da je ovo prilika da se vidi šta je do sada urađeno, kakvom dinamikom teku radovi, koji su to problemi sa kojima se susrećemo.
„Zadovoljni smo što radovi teku planiranom dinamikom. Napravljen je plan da se radovi završe do 31. decembra – upravo u roku koji je projektom bio i predviđen. Ovo je jedan od najvećih projekata koje je opština Teslić ikada imala i on omogućava da imamo dvostruko veću količinu proizvedene vode za piće kojom će se snabdjevati dvije trećine stanovnika opštine Teslić. Ovo je samo jedan dio velikog projekta koji obuhvata sekundarnu, primarnu i distributivnu vodovodnu mrežu sa svim pumpnim stanicama i bazenima i koji se završava sa objektom prečistača otpadnih voda. “ – istakao je Miličević.
Dobro je što se Opština Teslić pokazala kao veoma odgovoran partner i bez pomoći Češke ne bismo mogli da ovaj projekat realizujemo.
„Treba naglasiti da je ovo najveći projekat koji Češka Razvojna Agencija u ovom momentu realizuje u Evropi, van Češke Republike i već sada mogu najaviti da očekujemo da polovinom ove godine započinjemo radove i na primarnom transportnom vodu kojim se voda transportuje do grada, čime će stari azbestno – cementni vod biti zamjenjen novim savremenim vodom koji ima duplo veći promjer, koji će ovu količinu proizvedene vode moći da distribuira u sistem koji smo napravili.“ – rekao je Miličević.
Michal Minčev, direktor Češke Razvojne Agencije (CzDA) kaže da je jako zadovoljan sa onim što je imao priliku danas vidjeti.
„Jako sam zadovoljan sa ovim što smo imali priliku da vidimo danas i naravno kao i svi drugi investicioni projekti koje imamo, svaki projekat se suočava sa određenim poteškoćama, ali mi smo izuzetno zadovoljni s tim kako Opštinska uprava reaguje na sve probleme koji je zadese, ali i na partnerstvo koje imamo sa njima.“ – naveo je Minčev.
Radovi teku planiranom dinamikom, a paralelno sa građevinskim radovima instaliraju se tehnološki segmenti objekta. Sve to će biti završeno uvođenjem elektroinstalacija, te izgradnom laboratorije za kontrolu kvaliteta vode.
Gospodin Minčev posjetio je i prečistač otpadnih voda u Žarkovini koji se nalazi u finalnoj fazi realizacije i uskoro će početi sa probnim radom.

Matična služba

MATIČNA
SLUŽBA

BFC

Teslićke novosti