Opštinska uprava Teslić ponovo demantuje neprofesionalno i politički motivisano pisanje i izvještavanje RTRS-a o Tesliću ovaj put o eksploataciji šljunka, a gdje su iznesene brojne neistine u emisijama “Dnevnik 2” od 09.03.2018. i “Pečat” od 08.03.2018.

Apsolutno je neistinita tvrdnja da nadležni u odjeljenju za inspekcijske poslove Opštinske uprave Teslić “gledaju kroz prste” licima koja vrše nelegalnu eksploataciju šljunka, o čemu svjedoče brojni prekršajni nalozi koje su podnijeli službenici ovog odjeljenja.

Neistina je takođe da se radi o milionskim štetama, jer se radi o malim vodotocima sa malim rječnim nanosom, kao što je i sam RTRS naveo u ovim emisijama što samo po sebi demantuje i RTRS i odbornika Predraga Markočevića, koji je svojevremeno bio predsjednik Izvršnog odbora SO Teslić, a koji nije usporedbe radi naveo koliki je bio iznos uplaćene vodne naknade u tom periodu. Markočević je takođe za vrijeme izbornih kampanja 2012. i 2016. godine nasipao puteve u čečavskom kraju, te bi trebao da objasni čijim sredstvima, čijom mehanizacijom, odakle je vađen šljunak koji je korišćen i čijim sredstvima su asfaltirani putevi skoro preko noći bez tendera i bez ikakve dokumentacije.

U prilog tome da se ne radi o milionskim štetama kao što to tvrdi RTRS je činjenica da “Vode Srpske” koje gazduju vodotocima nisu na području opštine Teslić sprovele niti jednu komplikovanu proceduru izdavanja saglasnosti za eksploataciju šljunka, jer im se to ne isplati s obzirom da se radi o malim vodotocima, o čemu smo i pismeno i usmeno obavješteni sa njihove strane.

U prilozima RTRS-a takođe su iznesene brojne neistine koje spadaju u domen opšte kulture i znanja, kao na primjer to da “kopanja šljunka povećava opasnost od poplava” (“Pečat” 25:43), što nije istina, jer se čišćenjem rječnog korita i uklanjanjem nanosa sprečava poplava. Gradsko jezgro Teslića je u nekoliko navrata bilo u zadnjih 15 godina u opasnosti od poplave upravo zbog neuklanjanja rječnih nanosa.

U tom smislu takođe je neistina da je u Čečavi “zbog eksploatacije rijeka pomjerila korito, te oštetila asfaltni put”, jer oštećenje puta nema veze sa rječnim koritom, koje je pomjereno zbog postojanja rječnih nanosa, a ne njihovom eksploatacijom.

Ukoliko RTRS, pojedinci ili političke partije imaju saznanja o počinjenim krivičnim djelima, postoje organi Ministarstva unutrašnjih poslova i tužilaštvo, kojima su dužni da ta djela prijave. Optužbe na račun Opštinske uprave Teslić od strane RTRS-a i pojedinaca kojima su dali medijski prostor su dakle samim tim potpuno bez ikakvog osnova i mogu se smatrati političkim podmetanjima putem plasiranja neistina, kako bi se nanijela šteta Opštinskoj upravi Teslić, što nije prvi put da ova medijska kuća čini.

Matična služba

MATIČNA
SLUŽBA

BFC

Teslićke novosti