[av_video src=’https://www.youtube.com/watch?v=HalYfJ9IN4c’ format=’16-9′ width=’16’ height=’9′] [av_textblock size=” font_color=” color=”] Povodom saopštenja za javnost službe ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske upućenog svim medijima da je Policijska uprava Doboj podnijela izvještaj okružnom tužilaštvu da „postoji osnov sumnje… o zloupotrebi službenog položaja ili ovlašćenja službenog lica opštine Teslić“, s punom odgovornošću tvrdimo da ne postoji nikakav osnov niti bilo kakva odgovornost, niti bilo kakvog elementa krivičnog djela, niti je opština Teslić na bilo koji način oštećena, te da se radi o politički motivisanom saopštenju i samovolji ministra Lukača.

Neuobičajeno je uopšte da takvo saopštenje daje služba ministra Lukača lično, a ne Policijska uprava Doboj kao što je inače praksa i da još tim saopštenjem unaprijed presuđuje već u naslovu, kao da je naslov tabloida a ne saopštenja službe ministra unutrašnjih poslova, što jasno govori o politički motivisanoj pozadini cijele priče.

Projekat proširenja vodovodne mreže, unapređenja vodosnabdijevanja, kanalisanja i prečišćavanja otpadnih voda u opštini Teslić tzv. „FIŠ“ (FISCHE) se finansira sredstvima Evropske Unije i sam tender i javna nabavka sprovedeni su po pravilima „PRAG“ Evropske Unije i uslovima ugovaranja po „FIDIC“-u, kao i Pravilnikom Vlade Republike Srpske kojim je propisana procedura sprovođenja javne nabavke. Samu proceduru javne nabavke sprovela je komisija u čijem sastavu su bili i predstavnici Opštinske uprave, ali i Vlade Republike Srpske.

S obzirom da je firma „Prijedor Putevi“ povukla svoju ponudu za prvu fazu „FIŠ“ projekta 15 dana prije donošenja odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača, samim time ona nije učestvovala u nadmetanju za najpovoljnijeg izvođača, te bi bilo protivzakonito aktiviranje bankarske garancije u iznosu od 60.000 KM u ovom slučaju.

Jasno je dakle da Opštinska uprava Teslić nije oštećena za 60.000 KM, niti je bilo ko mogao ostvariti protivpravnu korist u istom iznosu, kao što u svom saopštenju iznosi služba ministra Lukača lično, a o čemu će on se on lično i njegovo ministarstvo morati izjasniti, kao i odbornik SNSD-a u SO Teslić, Mišo Stojanović koji se očigledno nije usaglasio sa svojim šefovima te je u javnost iznio cifru od 400.000 KM, za koju će na sudu objasniti kako je do nje došao.

Projekat proširenja vodovodne mreže, unapređenja vodosnabdijevanja, kanalisanja i prečišćavanja otpadnih voda u opštini Teslić tzv. „FIŠ“ (FISCHE) projekat je naznačajnija investicija na području ove opštine u zadnjih 30 godina kojim se rješava vodosnabdjevanje za 2/3 opštine Teslić sprovodi se besprekorno u svakom pogledu, te može da služi na ponos sadašnjoj administraciji opštine Teslić i njenom načelniku, Milanu Miličeviću.

Ukoliko MUP Republike Srpske nije politički motivisan u ovom slučaju i ako je zakon isti za sve, pitamo tu instituciju i ministra, kao i tužilaštvo ako su za revizorski izvještaj koji nije bio negativan načinili izvještaj tužilaštvu za situaciju u kojoj za to nisu imali nikakvog osnova, zašto nisu učinili to isto za negativan revizorski izvještaj ministarstva zdravlja Republike Srpske koji se po automatizmu po Zakonu upućuje tužilaštvu, koje je zatim dužno isto po Zakonu da putem MUP-a preduzme istražne radnje.

Pitamo MUP i tužilaštvo, ko je i zašto i po kojem osnovu zaustavio istragu i eventualno podizanje optužnica u slučaju negativnog revizorskog izvještaja ministarstva zdravlja Republike Srpske, jedinog takvog u istoriji, te o bankovnoj garanciji od 12 miliona firmi Lindner bez odobrenja NS RS, zašto ni nakon tri godine ništa nije urađeno po tom slučaju i zašto se mediji ne obavještavaju promtno o progresu istrage u ovom slučaju kao za ostale?

Nadamo se da nećemo morati čekati na odgovor još tri godine.

Opštinska uprava Teslić[/av_textblock]

Matična služba

MATIČNA
SLUŽBA

BFC

Teslićke novosti