Imajući u vidu izjavu premijera Viškovića u Narodnoj skupštini Republike Srpske da njegova Vlada jednako tretira sve lokalne zajednice u Republici Srpskoj, a u očekivanju da će to zaista i biti tako načelnik opštine Teslić Milan Miličević ponovo je uputio zahtjev prema Vladi da ispoštuje preuzete obaveze, uz konstataciju da veliki broj projekata koji je kandidovan od strane Opštinske uprave Teslić prema Vladi Republike Srpske i resornim ministarstvima čeka na realizaciju, a da pored obećanja i ranije ugovorenih obaveza u ovoj godini do toga nije došlo. Miličević je takođe ponovo pozvao premijera Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića u zvaničnu posjetu ovoj opštini, koja je najavljena još 19. aprila prilikom posjete predsjednice Željke Cvijanović.

Miličević je podsjetio da je sa predsjednicom Republike Srpske razgovarao u aprilu o više projekata i učešću Vlade RS, te da je tom prilikom izdvojio projekat izgradnje kružnog toka i regulacije saobraćaja na glavnoj raskrsnici u Tesliću kod katoličke crkve, rekonstrukciju gradskog mosta, učešće u projektu regulacije korita rijeka Velike i Male Usore i izgradnji obaloutvrda, te nastavak izgradnje sekundarne vodovodne mreže, a da je predsjednica sa svoje strane predložila rekonstrukciju amfiteatra srednjih škola, kao i još par projekata u osnovnim školama.

„Za izgradnju obaloutvrda u svrhu zaštite od poplava na rijekama Velika i Mala Usora ispred Opštinske uprave Teslić upućen je dopis Ministarstvu finansija za učešće u finansiranju ovog projekta od neutrošenih sredstava Svjetske banke, međutim na ovaj dopis iz ovog ministarstva nikada nije došao odgovor, ni pozitivan ni negativan, što je poražavajuće imajući u vidu da je u toku ove godine opština Teslić pogođena sa čak dvije teške poplave. Takođe, prije godinu i po dana upućen je zahtjev Ministarstvu za urbanizam i građevinarstvo za sufinansiranje izrade urbanističkog plana i prostorno-planske dokumentacije opštine Teslić, na što takođe nikada nije stigao odgovor. S obzirom da je Teslić važan turistički centar Republike Srpske na adrese Ministarstva trgovine i turizma i Ministarstva privrede i preduzetništva takođe smo slali zahtjeve za sufinansiranje važnih projekata iz oblasti turizma, privredno-turističkih manifestacija, postavljanje turističke signalizacije, ali isto tako nikada nismo dobili odgovor“ istakao je Miličević i dodao da ove teme, kao i projekti o kojima je razgovarao sa predsjednicom Cvijanović, bi bili i među najvažnijim temama eventualnog sastanka sa premijerom Viškovićem.

„U Planu javnih nabavki J.P. „Putevi RS“ za ovu godinu na području opštine Teslić predviđeno je asfaltiranje regionalnog puta Teslić-Banja Luka preko Gornje Šnjegotine u dužini od 4 kilometra, to jest spajanje Gornje Šnjegotine sa Teslićem, kao i asfaltiranje regionalnog puta Teslić-Stanari preko Vitkovaca u dužini od 7,8 km, ali do realizacije u ovoj godini još nije došlo uprkos planiranim sredstvima i javnim nabavkama, kao i izjavama za medije direktora J.P. „Putevi RS“. Apelujem na Vladu i J.P. „Putevi RS“ da se ovi projekti realizuju u ovoj godini, s obzirom na još uvijek povoljne vremenske uslove“, dodao je Miličević i naglasio da se radi o već ugovorenim poslovima za ovu godinu, koji se ne realizuju iz nepoznatih razloga, a kao najveću nepravdu istakao je to što se mještanima Vitkovaca i Šnjegotine sa republičkog nivoa i više od 10 godina obećavaju ovi putevi i izrazio nadu da Vlada premijera Viškovića te obaveze ipak neće iznevjeriti.

Među ugovorenim obavezama prema Tesliću, Miličević je izdvojio i Zaključak Vlade Republike Srpske od 3.8.2018. godine o dodjeli 1.000.000 КM za asfaltiranje lokalnih i nekategorisanih puteva na području opštine Teslić, na osnovu kojeg je i na zahtjev J.P. „Putevi R.S.“ Opštinska uprava kandidovala projekat izgradnje sedam putnih pravaca i za sve putne pravce dostavila dokumentaciju:

1. Lokalni put Blatnica-Raskršće, dionica Кozilski most- Raskršće u dužini 1.500 m i vrijednosti 250.000 КM;

2. Nekategorisani put Milan Polje – Cvijići – Blatnica dužine 1.200 m i vrijednosti 150.000 КM;

3. Nekategorisani put u MZ Očauš, dionica Berača – Gostići dužine 1.000 m i vrijednosti 150.000 КM;

4. Nekategorisani put Ukrinica – Gradina dužine 2.400 m i vrijednosti 170.000 КM;

5. Nekategorisani put u MZ Buletić, dionica Buletić – Nova Pasjača dužine 1.200 m i vrijednosti 90.000 КM;

6. Nekategorisani put u MZ Gornja Radnja, dionica Gligorevići – Radonjići, dužine 800 m i vrijednosti 80.000 КM;

7. Nekategorisani put Gomjenica – Radešići, dionica Gomjenica – Gaj dužine 1.000 m i vrijednosti 130.000 КM

„Ovdje se radi o sredstvima za unapređenje putne mreže na području opštine Teslić u 2018. godini koje je Vlada RS odobrila svojim Zaključkom koji je proslijedila na realizaciju J.P. ’Putevima RS’, ali evo ni krajem ove 2019. godine ta odobrena sredstva iz budžeta RS nisu utrošena niti je realizovan navedeni projekat Opštinske uprave Teslić, ponovo iz nepoznatih razloga, a to je još jedna od važnijih tema o kojoj želim da razgovaram sa premijerom Viškovićem, posebno imajući u vidu veličinu opštine Teslić, jedne od par najvećih po površini“, rekao je Miličević.

Kao jedan od posebnih primjera nerealizovanih ugovorenih projekata, Miličević je naveo polaganje kamena temeljca za izgradnju nove područne škole u Gornjem Tesliću od strane predsjednice Cvijanović u oktobru prošle godine, a za koju je tom prilikom za medije izjavljeno da će biti u potpunosti izgrađena u toku iste školske 2018/19 godine, a sada je počela već sledeća školska godina i sve je opet ostalo samo na kamenu temeljcu. On je dodao da je i za rekonstrukciju osnovne škole u Ugodnoviću 2016. godine sa Ministarstvom prosvjete potpisan ugovor, ali da on ni tri godine kasnije još nije realizovan.

„Postoji još mnogo manjih projekata koje smo kandidovali prema Vladi, poput zahtjeva iz 2013. godine za dodjelu stare zgrade uprave preduzeća „Borja“ iz Austro-Ugarskog perioda za potrebe teslićkog muzeja i kulturnog centra, a koja je neobjašnjivo završila u privatnom vlasništvu iako nije bila predmet privatizacije, zahtjev prema Vladi RS iz 2013. godine za dozvolu za otvaranje ekonomskog fakulteta u Tesliću, druga faza izgradnje sportske streljane u Tesliću ili renoviranje parketa u sportskoj dvorani prema Ministarstvu omladine i sporta, projekat energetske efikasnosti u osnovnim školama „P.P. Njegoš“, O.Š. u Očaušu i stari dio srednje škole, te projekat nabavke tunela za smrzavanje maline itd… Suština je da iz Teslića na adresu Vlade RS stiže mnoštvo projekata, a koje neko iz nekih razloga blokira u toj istoj Vladi, a moja namjera je da u razgovoru sa premijerom Viškovićem razbijemo tu blokadu u korist i same Vlade, a pogotovo u korist stanovnika Teslića“, istakao je Miličević.

Na kraju, Miličević je objasnio zašto smatra da bi jedan takav sastanak sa premijerom mogao biti uspješan na obostrano zadovoljstvo.

„Dva dana uoči referenduma o opozivu načelnika opštine Teslić 3. marta ove godine i predsjednica Cvijanović i Milorad Dodik obećali su milionske investicije u Teslić. Ne očekujem i ne tražim ništa drugo nego da se ispune ta javno data obećanja, ne meni, nego Teslićanima. Smatram da je politika lokalne interesne grupe koja blokirala podršku Vlade RS projektima za razvoj Teslića definitivno poražena na održanom referendumu, a pojedinci iz te interesne grupe su danas marginalne ličnosti što se tiče Vlade Republike Srpske, za razliku od ranijeg perioda. Upravo iz tih razloga u interesu same Vlade RS bi bilo da napravi iskorak i zaokret od takve politike, te da učestvuje u realizaciji projekata kandidovanih od strane Opštinske uprave Teslić“, naglasio je Miličević.

Matična služba

MATIČNA
SLUŽBA

BFC

Teslićke novosti