VINKO PETROVIĆ OSVOJIO BOGOJAVLJENSKI ČASNI KRST

Šesti put za redom, danas je u Tesliću, u organizaciji Srpske pravoslavne crkve parohija teslićkih, Srpskog sokolskog društva “Sveti Petar Cetinjski” Teslić i Svetosavske omladinske zajednice , održano nadmetanje za Bogojavljensko osvajanje krsta pod motom “Za krst časni”.

Za titulu „Vitez časnog krsta“ plivalo je 27 takmičara, a najbrži među njima bio je Vinko Petrović iz Gornjeg Teslića, koji je tako preuzeo titulu viteza Časnog krsta, kao i prelazni Časni krst.

Pobjednik ovogodišnjeg nadmetanja rekao je da se prvi put ove godine prijavio za plivanje i da mu ovo znači jako puno.

„Nisam očekivao da ću pobijediti, prijavio sam se samo da bih učestvovao. Doći ću i sledeće godine, mada neću plivati sa ovakvim žarom, jer želim da i neko drugi osvoji ovu titulu, pošto smatram da je ovo velika čast.“ – rekao je Petrović, te dodao da je je konkurencija bila jaka jer su bili prisutni i takmičari i iz Šamca i Modriče, te da je jedan od njih 8 puta za redom osvajao ovu titulu u Šamcu.

Načelnik opštine Teslić, Milan Miličević, rekao je da već šestu godinu za redom Bogojavljenska litija prolazi kroz Teslić.

„Čestitam pobjedniku, ali i svim ostalim hrabrim momcima. Evo već šestu godinu za redom ovo je jako popularna manifestacija, što je veliko zadovoljstvo crkvene opštine, Opštinske uprave, sokolskog društva, a i velikog broja ljudi.“ – rekao je Miličević.

Starješina Srpskog sokolskog društva Slavoljub Petričević naglasio je da je ove godine vrijeme poslužilo i da je ovo rekordan broj sokolova koji su plivali za Časni krst.

„Evo danas je bio i Bog sa nama, vrijeme je poslužilo. Broj sokolova koji se prijavio je 27. Takođe, kao starješini drago mi je što su za Časni krst plivali i petorica takmičara iz Šamca, kao i jedan iz Modriče.“ – rekao je Petričević.

Prema riječima arhijerejskog namjesnika teslićkog protojereja-stavrofora, Miladina Vukovića, vjerni narod teslićke parohije okupio se danas u Hramu Presvete Trojice da prisustvuje svetoj liturgiji i molitvenom činu osveštanja bogojavljenske vodice.

„Radost praznika nas čini srećnim zato što Bogojavljenje nosi sa sobom veliku poruku blagoslova i osvećenja tvorevine koju Gospod daje. Osvećenje vodenih tokova podrazumijeva veliki blagoslov za život čovjeka na ovim prostorima uopšte. Posebna radost jeste što smo danas dobili novog Viteza časnog krsta, jer je tradicija da stari Vitez časnog krsta preda na godinu dana u čuvanje i uspomenu Časni krst u prelazno vlasništvo novom vitezu koji će čuvajući Časni krst, čuvati tradiciju viteške časti i borbe srpskog naroda kroz istoriju i istu novom vitezu predati naredne godine.“ – rekao je Vuković.

Vuković je istakao da ova tradicija već šestu godinu pokušava da zaživi u potpunosti kao obilježavanje Bogojavljenskog praznika u Tesliću, a obnovljena je u znak sjećanja na tradiciju koja je postojala do Drugog svjetskog rata.