DEMANTI IZVJEŠTAVANJA RTRS IZ TESLIĆA

Opštinska uprava Teslić demantuje neprofesionalno i politički motivisano pisanje i izvještavanje RTRS-a iz Teslića vezano za presudu Vrhovnog suda Republike Srpske u slučaju Promtes.

RTRS pokušava da odgovornost za presudu kojom je opština Teslić oštećena za 3,5 miliona KM prebaci upravo na oštećenu stranu, bez ikakvog osnova, iako je poznato da su za donošenje takve presude u sporu koji se vodio 12 godina, odgovorne institucije Republike Srpske poput Vrhovnog suda, Republičko javno pravobranilaštvo i RUGIP, a na koje Opštinska uprava nema nikakav uticaj.

Da bi javnost doveli u zabludu i naveli na neutemeljen zaključak da je Opštinska uprava Teslić oštetila samu sebe, RTRS je izvijestio da su pripadnici MUP-a u toku jučerašnjeg dana saslušavali službenike zaposlene u Opštinskoj upravi, što je potpuna neistina, jer niko od službenika nije saslušavan, niti je ijedan drugi medij izvijestio o tome sem RTRS-a, što govori da se radi o namjernom plasiranju dezinformacija na račun Opštinske uprave Teslić.

Ukoliko se porede izvještaji u toku jučerašnjeg dana od strane drugih medija i agencija poput ATV i SRNA, utoliko je više jasno zlonamjerno i neprofesionalno izvještavanje RTRS-a, jer nijedan drugi medij nije plasirao neistine na račun Opštinske uprave Teslić kao što je to činio RTRS, čak i u naslovima objava, koje su zatim nakon reakcija u toku istog dana mijenjali, shvativši da su prešli sve mjere u neobjektivnosti.

Izjavom predstavnika lokalnog SNSD-a u Tesliću, Miše Stojanovića, a koju je prenio RTRS postalo je sasvim jasno kakav apsurd i manipulaciju taj javni servis pokušava da servira građanima kao relevantnu informaciju, kao i to ko stoji iza cijelog slučaja, ali i iza izvještavanja RTRS-a.

Stojanović, koji je pravnik, daje izjavu da je presuda Vrhovnog suda donesena u dogovoru Opštinske uprave i Promtesa, a tu tvrdnju ovaj „pravnik“ zasniva ni na čemu drugom nego na „pričama koje su kolale“. Stojanović je time teško optužio sudije Vrhovnog suda, ali i Republičko javno pravobranilaštvo, koje je bilo zastupnik Opštinske uprave Teslić u ovom slučaju, te bi na osnovu ovakvih ozbiljnih iako proizvoljnih optužbi, trebalo pokrenuti istragu i protiv ovih institucija i pojedinaca koji su u tome učestvovali, na osnovu teških optužbi Miše Stojanovića, predstavnika lokalnog SNSD-a.

Pravobranilaštvo Republike Srpske je da apsurd bude veći bilo zastupnik i Vlade Republike Srpske i Opštinske uprave Teslić u slučajevima u kojima je Opštinska uprava tužila Vladu, a odgovorno je za niz sudskih presuda na štetu ne samo opštine Teslić, nego i mnogih drugih opština, a pogotovo grada Banja Luka, koji mjesecima potresaju afere vezane za ovu instituciju, koja je u nadležnosti upravo političke opcije koju zastupa Stojanović, to jest SNSD. Sve te aktuelne afere dovode se u vezu sa pojedincima iz upravo te političke opcije.

Jedna od nedavnih afera u kojoj su učestvovale institucije RUGIP i Pravobranilaštvo, sa kadrovima SNSD-a, je pokušaj da se ZTC-u Banja Vrućica besplatno prepiše u vlasništvo u gruntovnici opštinska i državna zemlja u vrijednosti od preko 17 miliona KM, a u čemu je učestvovao i Mišo Stojanović, kao pravnik ispred ZTC-a. O tome nisu kolale priče, sve je vrlo dobro dokumentovano, međutim o tome se ne vodi istraga, niti je o tom skandalu izvještavao RTRS na način na koji to čini sada.